Vettel wint de Grand Prix van Bahrein

GP BAHRAIN F1/2017 © FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Bahrein gewonnen. De Duitser eindigde voor Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Max Verstappen viel al vroeg in de race uit vanwege remproblemen.

Verstappen begint de race goed: in de eerste ronde klimt hij van de zesde naar de vierde plaats ten koste van Kimi Räikkönen en teamgenoot Daniel Ricciardo. Bottas weet de leiding te behouden, maar staat onmiddellijk onder druk van Vettel, die Hamilton tweede plek afpakt. Räikkönen valt terug naar de zevende plaats.

In de eerste fase van de race houdt Vettel vol de druk op Bottas, met de complete top vijf binnen drie seconden, totdat Vettel als eerste van de groep zijn pitstop maakt. Hij valt daarmee terug van de tweede naar de twaalfde plek.

Vanaf de twaalfde ronde valt ineens een flinke groep coureurs uit. Kevin Magnussen zet zijn stilvallende Haas aan de kant. Even later komt Verstappen na zijn eerste pitstop zachtjes in de bandenstapel terecht. Zijn linkerachterrem blijkt te weigeren.

De Williams van Lance Stroll wordt in de zijkant geramd door de Toro Rosso van Carlos Sainz. De wedstrijdleiding stuurt de Safety Car de baan op, met een reeks pitstops als gevolg.

Hamilton komt tijdens zijn pitstop in de problemen. De stop van teamgenoot Bottas is nog gaande wanneer Hamilton de pitstraat binnenrijdt. De Brit rijdt daarom zeer langzaam naar binnen, maar houdt daarbij de Red Bull van Ricciardo op. Dat levert Hamilton een tijdstraf van vijf seconden op.

Vettel profiteert van zijn pitstop vóór de Safetycar-periode en neemt de leiding in de wedstrijd over, met Bottas en Hamilton achtervolgend op de tweede en derde plaats.

De tweede serie pitstops brengt Vettel tijdelijk naar de vierde plaats, maar ook de Mercedessen moeten nog naar binnen. Ondanks dat Hamilton zijn tijdstraf moet inlossen, weet hij Bottas bij te halen en uiteindelijk voorbij te streven.

Mercedes maakt het op de boordradio nog spannend door tegen Hamilton te zeggen dat hij nog zicht heeft op Vettels eerste plek, maar zo ver komt het niet, ondanks een reeks achterblijvers die Vettel in de laatste fase van de race nog tegenkomt.

Räikkönen grijpt met een vierde plek net naast het podium; Verstappens teamgenoot Ricciardo pakt de vijfde plaats, voor Massa, Perez, Grosjean, Hülkenberg en Ocon. Vettel neemt de leiding in het kampioenschap over.