Verstappen knokt zichzelf in spektakelstuk naar podium

Max Verstappen in de RB13

Max Verstappen heeft voor een daverende verrassing gezorgd door vanaf de zestiende plaats naar de derde stek te rijden. Mede door een wereldstart – Verstappen reed in een rondje van P16 naar P7 – een uitgekiende pitstopstrategie en een aantal spectaculaire inhaalacties belandde hij op het podium. In de slotfase wist hij Daniel Riccardo knap achter zich te houden. Lewis Hamilton won de race en bleef Sebastian Vettel nipt voor.

De coureurs begonnen in verraderlijke omstandigheden aan de wedstrijd. Het was al een tijdje gestopt met regenen, maar de meeste coureurs vonden de baan nog te nat om op slicks te starten. Alleen Carlos Sainz nam de gok door op slicks te starten.

Safetycar

Ook al kwam de Spanjaard nauwelijks van zijn plaats, het bleek een juiste keuze te zijn. Toen Antonio Giovinazzi na drie rondjes crashte kwam vrijwel het hele veld naar binnen. Bij Red Bull waren ze extra scherp want door snel te stoppen tijdens die safetycarsituatie kwamen beide Red Bulls voor de Ferrari’s terecht. Valtteri Bottas bewees zichzelf een slechte dienst door achter de safetycar te spinnen.

Verstappen voelde zich op het deels natte asfalt als een vis in het water. Hij was een seconde per rondje sneller dan zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Het duurde dan ook niet lang voordat Verstappen z’n kans schoon zag en voorbij ging aan de Australiër.

Verstappen reed meteen weg van z’n teamgenoot. Ricciardo daarentegen bewees zijn teamgenoot een goede dienst door beide Ferrari’s op te houden. Raikkonen deed z’n uiterste best, maar kwam de Red Bull-coureur niet voorbij. Vettel had meer succes. Eerst haalde hij z’n teamgenoot in alvorens hij een ronde later voorbij ging aan Ricciardo.

Toen de baan opdroogde begonnen de verhoudingen op het asfalt weer zichtbaar te worden. Hamilton schroefde vooraan het tempo op en reed weg bij Verstappen. Vettel kwam met rasse schreden dichterbij aan de Nederlander.

Vettel

De Duitser had binnen een mum van tijd het gat naar Verstappen gedicht. Op het moment dat Vettel zijn eerste aanval inzette verremde de Red Bull-coureur zich bij de hairpin. Vettel ging Verstappen voorbij en ook Ricciardo zat Verstappen weer op de hielen. Een ronde later kwam de Nederlander binnen om z’n supersofts om te ruilen voor een verse set van diezelfde banden.

Verstappen viel terug naar P6 en kwam vlak achter Valtteri Bottas terecht. De Fin bleek in zijn Mercedes geen partij voor Verstappen en zag lijdzaam toe hoe de coureur van Red Bull hem te grazen nam.

Ook vooraan werden er pitstops gemaakt. Vettel had genoeg marge opgebouwd om Verstappen voor te blijven. Hamilton maakte een stop en behield zijn leidende positie. Raikkonen lag inmiddels tweede en leek een poging te wagen om de race uit te rijden. De Fin slaagde daar niet in, kwam binnen en viel terug tot achter de Red Bulls.

DRS

Verstappen leek veilig te zitten, maar in de slotfase kwam Ricciardo met rasse schreden dichterbij. Met nog tien rondjes te gaan meldde de Australiër zich in de DRS-zone van zijn teamgenoot. Verstappen klaagde via de boardradio over Romain Grosjean die op anderhalve seconde voor de Nederlander blauwe vlaggen zou negeren. Verstappen zat echter te ver achter Grosjean om actie van de stewards te mogen verwachten. In de laatste ronde verremde Verstappen zich opnieuw en leek Ricciardo te profiteren. Verstappen verdedigde met hand en tand en bleef zijn teamgenoot een paar tiende voor met een meer dan verdiende podiumplaats als resultaat.

Foto Red Bull Racing