Moto3 Argentinië: Mir knokt zich van 16 naar 1

Het podium van de Moto3-race van de Grand Prix van Argentinië was een exacte kopie van de top 3 twee weken geleden in Qatar: Joan Mir, John McPhee en Jorge Martin. Alleen was die uitslag nu iets minder te verwachten, aangezien de winnaar – Joan Mir – niet vanaf poleposition was gestart, zoals in Qatar, maar vanaf plaats 16 moest komen.

Mir reed een dijk van een wedstrijd met eerst een inhaalrace die hem ruim zes ronden kostte. Mir kwam bij de start goed weg en dat was zijn geluk, want pal achter zijn rug werd Niccolo Antonelli van de baan getikt door een agressief rijdende Romano Fenati, die terugviel naar de achttiende plaats.

Jorge Martin had inmiddels dankzij eveneens een goede start de leiding gepakt ten koste van polesitter John McPhee. Toen Mir de aansluiting vond bij de kop – in ‘erop-en-erover-stijl – bleef er al snel een groepje van vijf over waarvan duidelijk was dat zij het zouden uitvechten. Behalve Mir (nr 36), McPhee (nr 17) en Martin (nr 88) maakten ook Philipp Oettl (nr 65) en Andrea Migno daar deel van uit.

Mir stevig aan de leiding

De vijf bouwden hun voorsprong op de achtervolgende groep, met de Belg Livio Loi aan kop en Romano Fenati en Tatsuki Suzuki in zijn wiel, uit tot zo’n drie seconden en hielden die marge. Mir ging aan de leiding de laatste ronde in. McPhee probeerde er nog wel langs te komen, maar Mir hield de deur knap dicht, om zijn Honda als eerste over de streep te drukken. Het verschil met de Schot was 0,261. Martin zat op 0,078 in het wiel van McPhee. De stand in het kampioenschap is na twee identieke uitslagen navenant, met Mir aan de leiding met 50 punten, gevolgd door McPhee en Martin.

“Ik moest iets proberen”, zei McPhee. “Ik wist dat ik iets sterker was bij het uitkomen van de bocht, maar Joan reed zo sterk dat het onmogelijk was. Hij heeft de wedstrijd verdiend gewonnen, want hij bepaalde de snelheid en deed al het werk.” Mir vond zijn tweede overwinning op rij er eentje om niet te vergeten. “Deze telt zwaarder dan die in Qatar, omdat ik van zover terug moest komen. Die inhaalslag in de openingsfase was het moeilijkste, omdat er juist in de eerste ronden altijd zo veel gebeurt in de Moto3. Ik heb geluk gehad dat ik er niet uit ben geknikkerd door een andere rijder. De laatste ronden waren spannend, maar ik wist dat ik het kon winnen.”

Bo Bendsneyder sloot het weekend in mineur af, op de 23ste plaats. Na de 26ste plaats twee weken geleden in Qatar staat de Rotterdammer nog met lege handen. Over twee weken is de Grand Prix van The Americas in Austin.

Foto’s: MotoGP.com