Moto2 Argentinië: Dramatische zege Morbidelli

Arme Alex Marquez. 22 ronden lang zat hij in het wiel van zijn teamgenoot Franco Morbidelli, te azen op een kans. Toen hij die eindelijk leek te krijgen in de laatste ronde van de Moto2-race van de GP van Argentinië ging hij iets te vroeg op het gas. De motor stuiterde wild over het asfalt en door het gras van bocht 7, en Marquez tuimelde er achteraan. Met een kale machine kwam Marquez als 21ste over de streep, 44 seconden nadat Morbidelli zijn tweede opeenvolgende overwinning had opgeëist.

De onfortuinlijke valpartij van Marquez was een cadeautje voor Miguel Oliveira en vooral voor Tom Lüthi, die zodoende onverwachts tweede en derde werden op respectievelijk 1,6 en 10,5 seconden achter Morbidelli. De winnaar had geen idee waar zijn teamgenoot ineens was gebleven. “Het ene moment zat Alex in mijn wiel, en ik verwachtte hem ieder moment naast me, maar toen ik over de finish kwam, was er helemaal niemand.”

Fraai duel Marc VDS-teamgenoten

(klik op de foto voor de video)

De beide teamgenoten van Marc VDS vochten een fraai duel uit op het circuit van Termas de Rio Hondo. Hoewel Morbidelli duidelijk de sterkere was en de beste kansen had, was Alex Marquez zeker niet kansloos. Wat Morbidelli ook probeerde, het lukte hem niet verder weg dan 0,8 seconden te komen. Halverwege de wedstrijd moest de Italiaan iets van zijn snelheid terugnemen en kon de Spanjaard het gaatje dichtrijden en de druk opvoeren. In de voorlaatste ronde wist hij zelfs even voorbij Morbidelli te komen, maar die pareerde de aanval onmiddellijk. In de laatste ronde probeerde Marquez het nog een keer, maar Morbidelli wist net genoeg marge te houden. In een laatste poging van Marquez om aan het wiel van zijn teamgenoot te komen, overspeelde hij zijn hand.

Eerste podium KTM

Met zijn tweede plaats bezorgde Miguel Oliveira KTM het eerste podium in de Moto2, waarmee de Portugees bewees dat de Oostenrijkse fabriek behalve een krachtig motorblok ook een uitstekend chassis heeft gebouwd. Oliveira startte van poleposition, maar raakte die meteen bij de start al kwijt aan Morbidelli. “De beginfase was moeilijk”, analyseerde Oliveira. “Tegen de tijd dat ik in mijn ritme zat, waren die twee al weg. Ik kon nog wel enigszins in de buurt komen, maar ik kon niet meedoen in het gevecht. Ik wilde ook niet te veel risico’s nemen, omdat een podiumplaats het belangrijkste was. Dat het uiteindelijk de tweede in plaats van de derde plek werd, is meegenomen maar ik heb wel te doen met Marquez.”

Lüthi nam het cadeautje dankbaar aan. “Dit was een lucky podium, maar dat hoort ook bij racen. Ik had de hoop al lang opgegeven, eerlijk gezegd. Ik kon die mannen gewoon niet bijhouden. Halverwege heb ik zelfs een paar keer omgekeken om te zien of er geen gevaar van achteren dreigde. Dat was er eigenlijk niet, waardoor ik een vrij eenzame race heb gereden.”

De nummer 4, Lorenzo Baldassari, kwam vijf seconden na Lüthi over de finish, ruim tien dezonden voor een grote groep die streed om de vijfde plaats. Die viel toe aan Xavi Vierge.

Foto’s en video: MotoGP.com