Nieuwsoverzicht 27 maart

Vettel kan opgelucht ademhalen op zijn dertigste verjaardag nu de FIA geen verdere actie tegen hem onderneemt. (c) Scuderia Ferrari
  • Vettel gekozen tot ‘Driver of the Day’
  • Hamilton en Mercedes vastberaden naar China
  • Onderzoek naar publiek op de baan
  • Jean Todt: “F1 mist actie en emotie”

Vettel gekozen tot ‘Driver of the Day

Het is geen verrassing dat Sebastian Vettel is gekozen tot eerste ‘Driver of the Day’ van het seizoen 2017. Net als in de race behaalde de Duitser ook in deze verkiezing op de officiële website van de Formule 1 een snaarstrakke overwinning. Vettel voerde de druk op Hamilton op tijdens de race, die vervolgens eerder een pitstop maakte dan verwacht. Daarna bouwden Ferrari en Vettel de voorsprong uit en wonnen de race overtuigend. Het was zijn eerste overwinning voor de renstal uit Maranello sinds Singapore 2015. Bovendien was het voor Ferrari de eerste overwinning in Melbourne sinds Kimi Raikkonen er in 2007 won. Vettel had ‘down under’ voor het laatst in 2011 gewonnen. Saillant detail; in beide jaargangen werd de winnaar van de openingsrace in Melbourne ook de latere wereldkampioen.

Hamilton en Mercedes vastberaden naar China

De overwinning van Ferrari was een klap in het gezicht van Mercedes en Lewis Hamilton, die bijna 10 seconden moest toegeven op de winnaar. Het team dat de afgelopen drie jaar de Formule 1 met ijzeren hand regeerde, is vastberadener dan ooit om in China orde op zaken te stellen. Met Vettel’s overwinning kunnen alle voorspellingen overboord en gloort een strijd om de wereldtitel tussen Ferrari en Mercedes in de resterende 19 races. Alle ogen zullen nu op de Grand Prix van China gericht zijn, op 9 april in Shanghai, om te zien of Ferrari het kunstje kan herhalen en of Mercedes inderdaad sterker voor de dag kan komen.  Volgens technisch-directeur van Mercedes, James Allison, zal het een seizoen worden van “hele kleine verschillen”. Allison geeft aan dat zijn team met beide wagens kostbare punten heeft gescoord en vastbesloten is in China te zorgen dat de kleine verschillen in hun voordeel zijn.

Ferrari-president Sergio Marchionne zei dat deze overwinning veel te lang op zich heeft laten wachten, maar blijft nuchter onder het succes: “Het is van belang dat we ons realiseren dat dit geen doel op zich is, maar een eerste stap op een lange weg waar we ons niet moeten laten afleiden van het feit dat we ons dagelijks zullen moeten verbeteren.”

Onderzoek naar publiek op de baan

Officials hebben een onderzoek ingesteld naar de ware invasie van publiek op het circuit van Melbourne terwijl de coureurs nog bezig waren aan de uitloopronde. Dit heeft race-organisator Andrew Westacott bevestigd tegenover The Independent: “We hanteren strikte regels die al 21 races goed hebben gewerkt, hier moet iets misgegaan zijn dus we gaan onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren”. Ook Vettel verbaasde zich over de massale toestroom van de toeschouwers: “Mensen renden over het circuit, niet te geloven.” Westacott denkt dat er een verkeerd signaal aan de baanmarshalls is gegeven over het moment waarop publiek de baan op mocht. Zoals elk jaar wordt het rechte stuk toegankelijk gemaakt voor publiek om de podiumceremonie van dichtbij te kunnen volgen. Het is nog niet duidelijk of de race-organisatie sancties krijgt opgelegd als gevolg van de invasie van toeschouwers op de baan.

Jean Todt: “F1 mist actie en emotie”

FIA president Jean Todt heeft gezegd dat de Formule 1 “actie en emotie” nodig heeft als de sport succesvol wil zijn met haar nieuwe eigenaren van Liberty Media. De angst dat de nieuwe aerodynamische regels tot minder inhaalacties zouden leiden werd pijnlijk duidelijk in Melbourne. Tot overmaat van ramp is ook de afstand tussen de topteams en de middenmoters te groot, meent de FIA-preses. “De auto’s zien er beslist spectaculair uit en ze zijn sneller, maar ik maak me ernstig zorgen over het verloop van de races en de afstanden tussen de teams”, aldus Todt. “Het is mooi dat Mercedes na jaren een echte opponent in Ferrari heeft, maar we zouden liever de eerste tien wagens binnen zeven of acht tienden van secondes zien”, zegt de Fransman. Todt waarschuwde de nieuwe eigenaren van Liberty Media dat de FIA nog altijd de baas is over de regelgeving en zich niet zal laten dicteren op dit gebied: “Wij maken de regels maar werken graag samen om de Formule 1 zo goed mogelijk te maken”.