Smaakmakers Moto2 hebben de messen geslepen

Met veel nieuwe gezichten in een toch al sterk veld lijkt de Moto2 dit jaar een stuk spannender te worden. Wereldkampioen Johann Zarco verkaste naar de MotoGP, en zijn naaste concurrenten van vorig seizoen – Tom Lüthi (foto), Franco Morbidelli, Alex Marquez en Takaaki Nakagami – hebben de messen geslepen. Zondag om 18.20 uur Nederlandse tijd beginnen de Moto2-coureurs aan hun eerste race van het seizoen 2017.

Zarco is niet de enige ster van het vorige seizoen die naar de MotoGP verhuisde. Ook Alex Rins, Sam Lowes en Jonas Folger hebben die stap gezet. De nummers 1, 3, 5 en 7 van 2016 – samen goed voor elf overwinningen – zijn daarmee vertrokken. De nummers 2 (Lüthi), 4 (Morbidelli) en 6 (Nakagami) staan te trappelen om de vrijgekomen plaatsen in te nemen, in willekeurige volgorde.

Met vier overwinningen vorig jaar en de meeste ervaring is Tom Lüthi op papier de grootste kanshebber. De Zwitser maakte een opmerkelijke ontwikkeling door: waar hij vaak aan het einde van de races inzakte en verloor, wist hij nu tot het einde scherp te blijven. Zo werd hij in de tweede helft van het seizoen een serieuze bedreiging voor Zarco. 

Trekt Morbidelli de lijn door? 

Aanvankelijk was Rins de grootste bedreiging, maar door een blessure (gebroken sleutelbeen) moest de Spanjaard in de laatste reeks wedstrijden terrein prijsgeven. Franco Morbidelli met name sprong daar gretig op in. In de laatste races mengde de Italiaan zich steevast in de strijd om de overwinning. Tot winst kwam hij nog niet, maar de agressief rijdende Morbidelli mag wel gezien worden als een van de belangrijkste kanshebbers als hij die lijn in het nieuwe seizoen weet door te trekken. In de pre-season tests in Jerez en Qatar kwam hij sterk voor de dag, met twee keer de tweede tijd. 

Marquez stabieler

In de testdriedaagse in Jerez was Alex Marquez de snelste. Het broertje van MotoGP-kampioen Marc Marquez maakte een moeilijk seizoen door, maar lijkt zijn draai bij het Marc VDS-team nu wel te hebben gevonden. Ook in Qatar was de Spanjaard voorin te vinden met de derde tijd. Hij lijkt aanzienlijk stabieler dan vorig jaar. Dat hij toen niet verder kwam dan de dertiende plaats in de eindstand, had vooral te maken met een reeks crashes aan het begin van het seizoen. In de eerste vijf races kwam hij vier keer niet aan de finish. Ook in Duitsland, Japan en Valencia crashte Marquez, in Australië kon hij niet starten door een blessure. Blijft hij vaker op zijn motor zitten, dan is Marquez zeker een titelkandidaat.

Snelheid niet het probleem bij Nakagami 

Conditie leek het grootste probleem bij Takaaki Nakagami vorig seizoen. De Japanner presteerde sterk in de kwalificaties. Een paar heel snelle rondes neerzetten is dan ook het probleem niet. In de races deed hij aan het begin nog voorin mee, maar gaandeweg zakte hij terug en liet zich zo vaak de kaas van het brood eten. Aan de snelheid ligt het in elk geval niet. 

Binder topdebutant

Behalve van de smaakmakers van het vorige seizoen zijn er ook hoge verwachtingen van de nieuwe rijders in de Moto2, onder aanvoering van Moto3-kampioen Brad Binder. Van Binder moeten niet meteen wonderen worden verwacht: hij is net hersteld van een gebroken arm. De Zuid-Afrikaan komt aan de start op de nieuwe KTM-machine, samen met teamgenoot Miguel Oliveira. Francesco Bagnaia, ook uit de Moto3 afkomstig, maakt samen met Stefano Manzi deel uit van het nieuwe Sky VR46 Moto2-team van Valentino Rossi. Andere debutanten in de Moto2 zijn Jorge Navarro, Fabio Quartararo, Khairul Idham Pawi, Axel Bassani en Andrea Locatelli.

RW Racing met Pons

Het enige Nederlandse team in de Grand Prix, RW Racing GP, stapte ook over van de Moto3 naar de Moto2. Het team brengt de Spanjaard Axel Pons aan de start. De zoon van tweevoudig wereldkampioen Sito Pons rijdt al een paar jaar met wisselend succes in de Moto2. Vorig jaar crashte hij nogal eens, maar in de wedstrijden die hij uitreed, finishte hij wel in de top 10. Ook in de tests voor het nieuwe seizoen was Pons – met de looks van een fotomodel ook zeer geliefd bij het vrouwelijke publiek – een vaste gast in de top 10.

Foto’s: MotoGP.com, Marc VDS Racing, KTM Images/Gold and Goose, RW Racing GP