De recordboeken: meeste pole positions

De Formule 1 is niet alleen een sport van snelheid en actie, maar ook van cijfers. Er zijn tientallen lijstjes van verschillende records: jongste wereldkampioen, meeste overwinningen, snelste ronde op het circuit van Monza, meeste starts, meeste pole positions in een seizoen en ga zo maar een tijdje door. In deze rubriek laten we vele records de revue passeren. Deze week: meeste pole positions.

Wie pakt in Australië de eerste pole position van het jaar? Het zal de eerste echte indicatie zijn van de krachtsverhoudingen in 2017. Iedereen wil tijdens de openingsrace vooraan staan. Maar voor Lewis Hamilton staat er dit jaar nog meer op het spel. Hij kan namelijk dit jaar het record ‘meeste pole positions’ pakken.

Het record is nu nog in handen van Michael Schumacher, maar als het dus aan Lewis Hamilton ligt dan duurt dit niet lang meer. Schumacher startte 68 keer vanaf pole position. De Duitser pakte zijn eerste pole tijdens de Grand Prix van Monaco in 1994. 

Hamilton zette inmiddels al 61 keer zijn bolide op de eerste startplaats. Als Mercedes ook dit jaar weer zijn zaakjes goed op orde heeft dan is het record komend seizoen voor de Brit. Op 9 juni 2007 pakte Hamilton zijn eerste pole position bij de Grand Prix van Canada. De volgende dag won hij ook gelijk de eerste Grand Prix uit zijn carrière.

Hamilton moet op dit moment niet alleen Schumacher voor zich dulden, maar ook een andere icoon van de sport staat nog boven de Brit; Ayrton Senna. De Braziliaan staat tweede op de lijst met 65 pole positions.

Foto: Scuderia Ferrari