De recordboeken: meeste races zonder podium

De Formule 1 is niet alleen een sport van snelheid en actie, maar ook van cijfers. Er zijn tientallen lijstjes van verschillende records: jongste wereldkampioen, meeste overwinningen, snelste ronde op het circuit van Monza, meeste starts, meeste pole positions in een seizoen en ga zo maar een tijdje door. In deze rubriek laten we vele records de revue passeren. Deze week: meeste races zonder podium.

Dit record is in handen van Adrian Sutil. De Duitser reed 128 Grand Prix maar mocht nooit het podium beklimmen. Tijdens de Grand Prix van Monza was hij er in 2009 wel heel dichtbij. Sutil kende een uitstekende kwalificatie en mocht vanaf de tweede plaats starten. In de wedstrijd kon hij dit niet omzetten in een podium. Hij werd uiteindelijk vierde. Of het record nog lang in handen is van Sutil is nog maar de vraag. Een andere Duitser kan het record dit seizoen verbreken.

Nico Hulkenberg staat inmiddels op 115 races en heeft net als zijn landgenoot nog niet op het podium gestaan. Opvallend is dat beide coureurs de meeste races reden voor Force India. Ze kunnen de schuld voor het gebrek aan podiumplaatsen niet volledig bij het team leggen. Sergio Perez heeft de afgelopen jaren bewezen dat het behalen van het podium met een Force India zeker tot de mogelijkheden behoort. De Mexicaan mocht al vier keer voor Force India een beker in ontvangst nemen.

‘The Hulk’ heeft tot en met de Grand Prix van Groot-Brittannië om dit record niet in handen te krijgen. Heeft zijn nieuwe werkgever Renault een auto gebouwd waarmee hij op korte termijn een podiumplaats kan halen?

Foto: Force India F1 Team