Nieuwsoverzicht 1 maart

› Bottas zet indrukwekkend weekrecord neer
› Slecht begin voor Lance Stroll
› Red Bull kan Ferrari en Mercedes nog niet volgen
› ‘VES’ voortaan ‘VER’
› Alle cijfers van testdag 3 op een rij

Bottas zet indrukwekkend weekrecord neer

Valtteri Bottas heeft vanmorgen in Barcelona flink geïmponeerd. De Fin reed op de ultra zachte band een tijd van 1:19.705 en was daarmee nipt sneller dan Sebastian Vettel die op zacht een tijd van 1:19.952 noteerde. Daniel Ricciardo kwam met 1:21.153 tot de derde tijd, maar was – eveneens op de zachte band – een flink stuk langzamer dan beide Vettel en Bottas. De volledige uitslag van de derde testdag is te lezen onderaan deze pagina.

Lance Stroll crasht twee keer

Lance Stroll kent een dramatisch debuut in de Formule 1. De jonge Canadees ging vanmiddag hard de muur in en kon daarna niet meer in actie komen. Vlak voor de lunchpauze was Stroll ook al in de grindbak beland.

De twee incidenten van vandaag volgen nadat Williams gisteren het grootste gedeelte van de dag in de pits doorbracht. Ook toen schoot Stroll door een eigen fout de grindbak in. Omdat Williams niet de juiste onderdelen bij zich had kon het team vandaag om 11.00 uur pas beginnen aan de testdag.

Red Bull kan Ferrari en Mercedes nog niet volgen

Ook op de derde dag is Red Bull in zowel aantal rondes als rondetijd achter Ferrari en Mercedes geëindigd. Wat dat precies zegt moeten we nog even afwachten, maar feit is dat wat de cijfers betreft Ferrari en Mercedes het momenteel beter doen. Riccardo reed vanmiddag 70 rondjes. Daartegenover ging Vettel 139 keer het circuit rond. Bottas en Hamilton kwamen gezamenlijk zelfs op 170 rondes uit. Aan het eind van de middag werd duidelijk dat Ricciardo te kampen had met een uitlaatprobleem en daardoor een beperkt aantal rondjes in actie kwam.

‘VES’ voortaan ‘VER’

Het was een doorn in het oog van veel Nederlandse Formule 1-liefhebbers. Op televisie werd Max Verstappen niet zoals alle andere coureurs met de eerste drie letters van z’n naam afgekort, maar met VES. De reden hiervan was dat toen Verstappen z’n debuut maakte in de Formule 1, Jean-Eric Vergne ook actief was als rijder. De letters ‘VER’ waren dus aan hem toebedeeld. Omdat Vergne vervolgens testrijder werd bij Ferrari bleef de combinatie ‘VER’ bezet.

Nu de Fransman vertrokken is bij het Italiaanse team kan Verstappen komend seizoen die lettercombinatie gebruiken. “Toen bekend werd dat Vergne niet langer bij Ferrari zat, heb ik meteen gezegd dat ik ‘VER’ wilde worden”, aldus Verstappen tegen GPupdate.net. “Gewoon de eerste letters van mijn achternaam, zoals mijn vader vroeger ook had. Het team heeft het aangevraagd en het is goedgekeurd. Bij ons op de schermen sta ik nu al als ‘VER’.”

Manor verdwijnt definitief

Er was nog een minieme kans dat het Manor F1-team gered kon worden, maar die kans is vanaf vandaag vervlogen. De officiële deelnamelijst is naar buiten gebracht en daar ontbreekt het team op. Mochten er nog potentiële kopers zijn dan kunnen deze zich niet meer inschrijven voor het komende seizoen. Dit betekent het definitieve einde van de Britse renstal.

Alle cijfers van testdag 3 op een rij

P Coureur Tijd + band Ronden
1 Bottas  1:19.705   US    75
2 Vettel  1:19.952   S  139
3 Ricciardo  1:21.153   S    70
4 Palmer  1:21.396   S    51
5 Hulkenberg  1:21.791   S    42
6 Ericsson  1:21.824   SS  126
7 Hamilton  1:22.090   S    95
8 Grosjean  1:22.118   SS    56
9 Stroll  1:22.351   S    98
10 Alonso  1:22.598   US    72
11 Sainz  1:23.540   M    32
12 Celis  1:23.568   S    71
13 Kvyat  1:23.952   M    31

US = Ultra Soft, SS = Supersoft, S = Soft, M = Medium.

Foto: Mercedes AMG