De recordboeken: Mercedes power

De Formule 1 is niet alleen een sport van snelheid en actie, maar ook van cijfers. Er zijn tientallen lijstjes van verschillende records: jongste wereldkampioen, meeste overwinningen, snelste ronde op het circuit van Monza, meeste starts, meeste pole positions in een seizoen en ga zo maar een tijdje door. In deze rubriek laten we vele records de revue passeren. Deze week: de meeste Grand Prix met dezelfde motorleverancier. 

Dit record is stevig in handen van Lewis Hamilton. De Brit reed 188 keer met een Mercedes-krachtbron. Het oude record was tot vorig jaar in handen van Michael Schumacher. De Duitser reed 180 Grand Prix met een motorblok van Ferrari.

Het meest opvallende aan het record van Hamilton is dat hij al zijn wedstrijden in de Formule 1 heeft gereden met Mercedes power. De drievoudig wereldkampioen debuteerde in 2007 in de Formule 1 met de McLaren-Mercedes. De bolide werd aangedreven door een 2,4 liter V8 en was in zijn eerst race goed voor het podium. De combinatie Hamilton en Mercedes leverde daarna nog 103 podiumplaatsen op, waarvan 53 overwinningen.

Hamilton zal het record voorlopig nog wel achter zijn naam hebben. Derde op de lijst is namelijk David Coulthard. De Schot reed 150 races in de Formule 1 met een krachtbron van Mercedes. De eerste nog actieve combinatie staat op plaats zestien met 111 races en deze is in handen van Kimi Räikkönen en Ferrari.  

Foto: Mercedes AMG Petronas