De Vijf: bijnamen in de Formule 1

Bijnamen in de sport. Er is echt geen leuker tijdverdrijf om over te praten, vinden wij op de redactie. Waar het bij sommige koosnaampjes makkelijk te achterhalen is waar ze vandaan komen (Jos ‘The Boss’ Verstappen, Kimi ‘Iceman’ Räikkönen) daar ligt het bij andere namen (Daniel ‘Honey Badger’ Ricciardo*) wat minder voor de hand hoe ze zijn ontstaan.

De Vijf richt zijn pijlen op hilarische bijnamen:

Johnny Carwash 

Giovani Lavaggi is niet echt een hemelbestormer in de Formule 1. De Italiaan rijdt slechts een handjevol races voor Pacific en Minardi. Krijgt van zijn Engelse teambaas bij Pacific de bijnaam ‘Johnny Carwash’, een bijna rechtstreekse vertaling van zijn Italiaanse naam in het Engels. In de Indycars wordt hij overigens steevast Johnny Lasagne genoemd.

De Crasheris

De Italiaan De Cesaris houdt nog steeds het record van meeste Grand Prix-starts zonder overwinning, 208 stuks in 14 jaar Formule 1. Toch heeft zijn bijnaam weinig te maken met het ontbreken van zeges, als wel met de manier waarop tijdens zijn loopbaan de één na de andere auto afschrijft: al gauw heeft iedereen het in de paddock over Andrea de Crasheris.

Britney

Weinig vleiend, maar uitermate treffend, zeker als je de foto’s van Nico Rosberg uit zijn beginjaren in de Formule 1 bekijkt. Williams-teamgenoot Mark Webber bedenkt de naam, maar de wereld maakt er pas kennis mee wanneer de Australiër tijdens de Grand Prix van Brazilië, na een crash van Rosberg, fijntjes opmerkt: “Britney is in the wall”.

Crashtor

We worden nog wel eens badend in het zweet wakker als we in een boze droom Pastor Maldonado tegenkomen. De Venezolaan wint weliswaar een Grand Prix (Spanje, 2012), maar staat binnen en buiten de paddock vooral bekend als brokkenpiloot. Die reputatie dateert overigens al van voor zijn F1-debuut. Ook in de GP2 rijdt hij menig auto aan gruzelementen.

https://www.youtube.com/watch?v=SmFcZsOcB0I

Undera

Eddie Cheever is op jonge leeftijd een groot talent. De Amerikaan maakt al vroeg de overstap naar Europa en de Formule 2 waarin hij de podiums aaneenrijgt. Ondanks interesse van Ferrari weet Cheever het in de Formule 1 nooit echt waar te maken, wat hem de bijnaam Eddie ‘Undera’ Cheever oplevert. Under achiever betekent zoveel als een ondermaatse presteerder.

* Daniel Ricciardo keek ooit samen met zijn personal trainer een natuurdocumentaire over de honey badger, een hongdas. Hij vond het dier zo cool dat zijn trainer hem honey badger is gaan noemen.

Foto’s: Red Bull Racing en Facebook