Einde verhaal voor Manor

Over twee maanden zullen er naar alle waarschijnlijkheid in Melbourne niet elf, maar tien teams op de grid staan. Het Manor F1 team dat werd geplaagd door financiële problemen is definitief failliet verklaard. De curatoren zijn er niet in geslaagd om een geschikte koper te vinden, zo werd vanmiddag bekend.

Begin januari vroeg het Britse team faillissement aan waarna de curatoren in gesprek gingen met potentiële kopers. Een deal leverde dat niet op.

Daarmee komt er een treurig eind aan een kort, maar turbulent Formule 1-bestaan van het Manor F1 team. Onder de naam Vrigin Racing verscheen het team in 2010 op de grid. In 2012 veranderde Virgin in Marussia, maar ook in die periode bleef succes uit. Dieptepunt van het team was de zware crash van Jules Bianchi in 2014 op het circuit van Suzuka. Maanden na zijn crash bezweek de Fransman aan zijn verwondingen.

Ook in die periode werd het team geplaagd door financiële problemen. Begin 2015 werd er een koper gevonden die de naam veranderde in Manor Marussia. In 2016 behaalde het ‘Manor Racing Team’ haar grootste succes. Pascal Wehrlein finishte tijdens de Grand Prix van Oostenrijk op een knappe tiende plaats. 

Met die tiende plaats had Manor lange tijd zicht op eveneens een tiende plaats in het constructeurskampioenschap. Dat zou ruim 10 miljoen euro aan extra prijzengeld hebben opgeleverd. In de voorlaatste race echter, op het circuit van Interlagos werd Sauber-coureur Felipe Nasr negende waarmee de Zwitserse stal het Engelse Manor verdrong naar de laatste en elfde stek. Een klap die Manor niet meer te boven kwam.

In theorie is er nog een minieme kans dat de stal onder een andere naam aan het komende Formule 1-seizoen zal deelnemen. Het moederbedrijf van Manor, Just Racing Services, houdt op te bestaan, maar het bedrijf dat het startbewijs voor de Formule 1 in handen heeft, Manor Grand Prix Racing Ltd., is nog niet failliet verklaard. Aan de werknemers is vandaag echter verteld dat zij op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan.

Foto: Manor Racing Team