Ecclestone niet langer CEO Formule 1 [UPDATE]

Bernie Ecclestone is niet langer baas van de Formule 1. Dat heeft hij maandag gezegd in een interview met het Duitse Auto Motor und Sport. Dit werd kort daarna bevestigd door Liberty Media dat vandaag de overname van de Formule 1 heeft afgerond. Met het overdragen van de macht komt er een eind aan veertig jaar betrokkenheid bij de Formule 1 van de 86-jarige Brit.

Ecclestone laat vanavond in gesprek met AMuS weten: “Ik word vandaag afgezet, ben gewoon weg. Dat is officieel. Ik heb de leiding over het bedrijf niet meer. Mijn positie wordt overgenomen door Chase Carey.” Ecclestone zegt wel betrokken te blijven bij de Formule 1, op verzoek van Liberty Media. Hij krijgt een eretitel: “Het is een soort Amerikaanse uitdrukking. Een soort erevoorzitter. Ik weet niet eens wat dat betekent.”

Wat de grondlegger van de Formule 1 zoals we die tegenwoordig kennen gaat doen, is nog niet duidelijk. “Mijn dagen op kantoor worden iets rustiger”, aldus Ecclestone. “Misschien bezoek ik nog eens een Grand Prix. Ik heb nog veel vrienden in de Formule 1 en ik heb voldoende geld om een bezoek te kunnen brengen aan een race.”

Update: Overname Formule 1 beklonken

Liberty Media meldt in een persbericht dat het de overname van de Formule 1 volledig heeft afgerond. Het bedrijf is nu volledig eigenaar van Delta Topco waar ook Formule 1 onder volgt. Ook de commerciele rechten, die sinds het eind van de jaren zeventig toebehoorden aan Ecclestone, zijn nu in het bezit van Liberty Media. Eerder stemde de World Motor Sport Council unaniem in met de verkoop van de Formule 1.

Chase Carey is de nieuwe CEO van de Formule 1 en voorzitter van de raad van bestuur. De Amerikaan kijkt uit de Formule 1 weer terug te geven aan de fans: “Ik heb met plezier geluisterd naar de fans, teams, FIA, promoters en sponsoren over de ideeën en idealen die zij hebben met de sport. Wij gaan met deze partijen samenwerken om de races te verbeteren en de sport een nieuwe dimensie te geven.”

Liberty Media laat in het persbericht weten dat Bernie Ecclestone bij de sport betrokken blijft in een adviserende rol.

Foto: espn