Oudjaarsdagoverzicht 31 december

› Toro Rosso zoekt naamgever voor krachtbron
› Renault gaat 2017 rustig beginnen
› Sir Jackie Stewart prijst Max Verstappen
› ‘Eigenaars Formule 1 bieden teams aandelen aan’
› ‘Liberty Media wil Super Bowl-model’

Toro Rosso zoekt naamgever voor krachtbron

Net als grote broer Red Bull Racing gaat ook Toro Rosso op zoek naar een sponsor die zijn naam wil koppelen aan de Renault-motoren die volgend jaar achter in de STR12 liggen. Red Bull doopte de Franse krachtbron afgelopen seizoen onder andere uit commerciële overwegingen om tot Tag Heuer. Toro Rosso-teambaas Franz Tost ziet zo’n constructie ook wel zitten voor zijn team, dat in 2017 -na een jaar Ferrari- terugkeert naar Renault.

In de Gazzeta dello Sport zegt Tost: “De mogelijkheid bestaat dat we een titelsponsor vinden en die aan de motor verbinden, zoals Red Bull doet. We zijn in gesprek met een sponsor.”

Renault gaat 2017 rustig beginnen

Renault (en de klanten Red Bull en Toro Rosso) hebben hoge verwachtingen van de compleet nieuwe hybride V6-turbo die de Fransen aan het bouwen zijn, maar Cyril Abiteboul tempert de hooggespannen verwachtingen. De teambaas van Renault zegt in een interview met Motorsport.com dat de nieuwe krachtbron weliswaar veel potentie heeft, maar dat die potentie met name voor de langere termijn geldt en dat er in het begin vooral op betrouwbaarheid zal worden gefocust. “Dat betekent dus dat we niet gelijk begin 2017 een enorme sprong zullen zetten qua performance, want de betrouwbaarheid moet eerst goed zijn”, aldus Abiteboul.

Sir Jackie Stewart prijst Max Verstappen

Drievoudig wereldkampioen Sir Jackie Stewart is niet erg te spreken over het afgelopen Formule 1-seizoen, maar is blij met de ontwikkeling van Max Verstappen. In een uitgebreid kerstinterview met het Zwitserse Blick zegt de 77-jarige Schot dat hij zich zorgen maakt over het gebrek aan persoonlijkheden in de Formule 1. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar Sebastian Vettel. Dat is een rustige held, dat spreekt niet zo aan. Max [Verstappen] doet me denken aan Mario Andretti, Jochen Rindt en François Cevert. Die hebben in hun eerste races ook de boel opgeschud.”

Gevraagd naar zijn drie favoriete coureurs aller tijden, komt Stewart nog niet bij Verstappen uit. Juan Manuel Fangio, Jim Clark en Alain Prost staan volgens Stewart bovenaan in dat lijstje.

‘Eigenaars Formule 1 bieden teams aandelen aan’

Aandeelhouders CVC Capital en Liberty Media zouden de elf F1-teams hebben aangeboden om mede-eigenaar te worden van de Formule 1. Het Duitse Auto, Motor und Sport schrijft dat de teams tot eind januari de tijd zouden hebben gekregen om maximaal twintig procent van de aandelen te kopen, met een totale waarde van 800 miljoen euro.

Dit lijkt aanlokkelijk, omdat de stallen in zo’n constructie aanspraak kunnen maken op winstuitkering, maar aan het voorstel zijn ook voorwaarden verbonden: zo zou geen enkel team meer dan vijf procent van de aandelen mogen bezitten en zouden ze geen stemrecht krijgen. En vooral door dat laatste zou het plan volgens Auto, Motor und Sport weinig kans van slagen hebben: de teams zouden namelijk juist wel medezeggenschap over de koers van de Formule 1 willen hebben.

‘Liberty Media wil Super Bowl-model’

Volgens de Financial Times heeft Liberty Media grootse plannen met de Formule 1. Om meer publiek en dus meer sponsorinkomsten te genereren zou de Amerikaanse grootaandeelhouder een Grand Prix niet meer in een lang weekend (vrijdag, zaterdag, zondag) willen proppen, maar over een hele week willen uitsmeren.

Daarnaast zou men races willen in steden als New York, Los Angeles, Miami en Las Vegas. Elke race zou dan net zo groots moeten worden opgezet als de Super Bowl, de jaarlijkse finale in het american football.

Foto: Scuderia Toro Rosso