Seizoensreview F1 2016 – Nico Rosberg

Het afscheid komt als een donderslag bij heldere hemel. Daags na het winnen van zijn eerste wereldtitel kondigt Nico Rosberg aan een punt te zetten achter zijn Formule 1-carrière. Na 206 races en 23 overwinningen vindt de Duitser het genoeg.

“Sinds ik 25 jaar geleden begon met racen, was het mijn droom, mijn ene ‘ding’, om wereldkampioen in de Formule 1 te worden. En nu, na al het harde werk, de pijn en de opofferingen, is me dat gelukt”, zegt Rosberg in een verklaring.

Vader en zoon wereldkampioen

Na twee seizoenen op rij in de strijd om de titel te zijn verslagen door Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton is een tweede plaats in de laatste race in Abu Dhabi voldoende voor Rosberg om de wereldtitel te behalen. Na Graham en Damon Hill zijn Keke en Nico Rosberg de tweede vader en zoon die allebei wereldkampioen Formule 1 zijn geworden.

De basis voor de titel legt Rosberg in de beginfase van het seizoen. Het begint 2016 waarmee hij in 2015 was gestopt: winnen. Na overwinningen in de laatste drie Grands Prix van 2015 wint de Duitser de eerste vier races van 2016. Rosberg profiteert optimaal van de slechte starts en technische malheur van Hamilton.

Botsing in Barcelona

Met de volle buit van honderd punten reist de Duitser af naar Barcelona. En daar gaat het mis. Rosberg verschalkt Hamilton in de eerste bocht, maar als de Brit vervolgens binnendoor wil, komt hij op het gras en botst tegen zijn teamgenoot. Beide Mercedes-bolides belanden in de grindbak.

Na de uitvalbeurt in Spanje is Rosberg het momentum kwijt. In de daaropvolgende zeven races staat Hamilton liefst zes keer op de hoogste trede van het ereschavot, terwijl Rosberg slechts een overwinning boekt en nog twee keer op het podium staat. De enige zege in die periode komt in de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe.

Leiding WK-stand

Vlak voor zomerstop raakt Rosberg ook nog de leiding in de stand om de wereldtitel kwijt aan Hamilton. Na de ‘vakantie’ komt de Duitser ijzersterk terug. Na winst in België en Italië, waar Hamilton niet zonder problemen is, pakt Rosberg in Singapore weer de leiding terug in de WK-stand.

Zowel Rosberg als Hamilton heeft in de straten van Singapore problemen met de remmen, maar de Duitser gaat beter met de problemen om dan de Brit. Rosberg wint en Hamilton komt als derde over de finish.

Maleisië beslissend in WK

In Maleisië valt terugkijkend de beslissing in de strijd om de wereldtitel. Hamilton is oppermachtig, maar valt uit met motorpech. Rosberg moet alles op alles zetten om zoveel mogelijk punten te pakken. De Duitser is na de start gespind en moet zijn weg naar voren zien te werken vanaf een 17de plaats. Uiteindelijk eindigt de inhaalrace op plek drie en zo loopt Rosberg vijftien punten uit op zijn teamgenoot.

Na de overwinning op het Japanse Suzuka is de titel zo goed als binnen voor Rosberg. Als hij bij de les blijft, mag Hamilton zelfs de resterende vier races op zijn naam schrijven. De Duitser blijft koel en eindigt vier keer als tweede.

Op zoek naar opvolger

De feestroes bij Mercedes wordt bruut verstoord als Rosberg vijf dagen later op het FIA-gala bekendmaakt per direct te stoppen met Formule 1. De teamleiding kan op zoek naar een opvolger.

Foto: Mercedes F1