Seizoensreview F1 2016 – Carlos Sainz

Carlos Sainz was er behoorlijk ziek van dat niet hij, maar teamgenoot Max Verstappen werd gepromoveerd naar Red Bull Racing. De Spanjaard moest even slikken, maar rechtte z’n rug en blies zijn nieuwe teamgenoot Daniil Kvyat volledig omver.

Toro Rosso kwam met een Ferrari-motor uit 2015 ijzersterk uit de startblokken. Het leek er zelfs even op dat het team van Max Verstappen en Carlos Sainz na Mercedes en Ferrari ‘best of the rest’ zou zijn. In Melbourne deelde Sainz een flinke tik uit aan Verstappen door achter hem te starten, maar voor hem te eindigen. Dat hij slechts negende werd zal hem weinig hebben kunnen schelen. 

Verstappen herstelde zich in de races erna en scoorde beter dan zijn Spaanse teamgenoot. Met een puntentotaal van twaalf voor Verstappen tegenover twee van Carlos Sainz vertrok de Nederlander naar Toro Rosso. Toen de rook van Verstappens vertrek was opgetrokken en de voormalig teamgenoot van Sainz zelfs zijn allereerste race bij Red Bull Racing wist te winnen, reed Sainz naar eigen zeggen de beste wedstrijd uit z’n carrière. In z’n thuisrace op het circuit van Barcelona kwam hij als zesde over de streep. 

Hoewel de STR11 iedere Grand Prix meer snelheid verloor, bleef Sainz structureel punten scoren. Van de Grand Prix van Monaco tot aan de race op Hockenheim scoorde Sainz wanneer hij finishte punten. Alleen aan de race in Bakoe hield Sainz geen punt over. Tijdens die race moest hij z’n wedstrijd staken vanwege een technisch probleem.

Tegelijkertijd kon Kvyat maar moeilijk aarden bij z’n nieuwe team. Terwijl Sainz het ene punt na het andere binnensleepte, wist Kvyat slechts één keer te scoren. Tijdens de Grand Prix van Groot Brittannië kwam Kvayt als tiende over de meet. 

De race op Hockenheim bleek het kantelpunt in het seizoen van Toro Rosso. De concurrerende teams hadden dusdanige progressie geboekt dat Sainz een auto moest besturen die voornamelijk in de achterhoede was terug te vinden. Desondanks bleef de Spanjaard indruk maken door zijn teamgenoot keer op keer te verslaan. Tijdens de Amerikaanse Grand Prix scoorde Sainz waardevolle punten door als zesde te finishen. Ook in de knotsgekke regenrace op Suzuka kwam de Spanjaard als zesde over de streep. In de 17 races dat Sainz Kvyat als teamgenoot had scoorde de Spanjaard 42 punten. Kvyat sprokkelde slechts twee punten bij elkaar.

Daarmee eindigt Sainz uiteindelijk op een keurige twaalfde plaats in het kampioenschap. Wat 2017 betreft ziet het er voor Toro Rosso rooskleuriger uit: het opleidingsteam van Red Bull zal wederom de beschikking krijgen over Renault-motoren. In combinatie met een traditiegetrouw uitstekend chassis, zal Toro Rosso en daarmee Sainz ongetwijfeld weer in de subtop terug te vinden zijn.

Foto: Scuderia Toro Rosso