Seizoensreview F1 2016 – Daniil Kvyat

Het Formule 1-seizoen is ten einde en dus is het tijd om de prestaties van de verschillende coureurs te wegen. In deze aflevering aandacht voor Daniil Vyacheslavovich Kvyat.

Kvyat  belandde afgelopen seizoen zo’n beetje van de hemel in de hel. De 22-jarige Rus debuteerde in 2015 voor Red Bull en wist in een uitstekend openingsjaar zelfs meer punten te halen dan zijn hoger aangeslagen en meer ervaren teamcollega Daniel Ricciardo. Aan het begin van 2016 waren de verwachtingen dan ook hoog in het Russische kamp, maar al snel ebde dat optimisme weg. Kvyat kwalificeerde zich in Australië op de 18de plaats, maar kreeg een elektronisch probleem in de opwarmronde en moest zijn RB12 al voor de start in de garage parkeren. 

Van hero tot zero

Een zevende en derde plaats in Bahrein en China lieten de kwaliteiten van Kvyat zien, maar het management van Red Bull leek niet erg onder de indruk. Toen Kvyat zich tijdens zijn thuis Grand Prix in Sotsji vergaloppeerde door twee keer opzichtig bij Sebastian Vettel naar binnen te rijden en daarbij ook nog eens de race van teamgenoot Ricciardo te ruïneren, hadden Christian Horner en Dr. Helmut Marko genoeg gezien. Na de race noemde Dr. Marko zijn jonge coureur “overgemotiveerd en niet opgewassen tegen de druk van Daniel Ricciardo”. Die laatste deed zelf een duit in het zakje door excuses te eisen van zijn jonge collega. Kvyat werd na veel wikken en wegen op 5 mei teruggezet naar het opleidingsteam Toro Rosso. Een nooit eerder vertoonde stap die Red Bull alleen maar kon nemen, omdat zich bij Toro Rosso twee talenten aandienden die minstens op hetzelfde niveau acteerden als Kvyat.

Op zoek naar motivatie

Ondanks de teleurstelling van zijn degradatie leek Kvyat zich snel te herpakken: in Spanje, waar Max Verstappen de geschiedenisboeken herschreef, finishte de Rus op een keurige tiende plaats. Kvyat leek over zijn dip heen, maar uitvalbeurten in drie van de vier volgende races (Monaco, Canada, Bakoe en Oostenrijk) deden het zelfvertrouwen van de man uit Oefa weinig goed. Kvyat scoorde nog een tiende en negende plaats op Silverstone en in Singapore, maar verdere puntenfinishes bleven uit. Dat kwam deels door de uitontwikkelde STR11, maar de vergelijking met teamgenoot Carlos Sainz laat zien dat Kvyat niet lekker in zijn vel zat bij Toro Rosso. Sainz en Kvyat waren dit seizoen tijdens 17 Grands Prix teamgenoten. Sainz behaalde in die 17 races 42 punten, tegenover vier voor Kvyat.

Op zoek naar eerherstel

Duidelijke cijfers ten nadele van de Rus die het volgend jaar opnieuw mag proberen bij Toro Rosso. Laten we hopen dat de overstap naar Renault-motoren en een nieuwe auto hem alsnog vleugels kunnen geven, want 2015 heeft aangetoond dat Kvyat wel degelijk rauw talent heeft.

Foto: Scuderia Toro Rosso