Weekoverzicht 10 december

› Vertrekt Paddy Lowe bij Mercedes?
› Liberty Media stemt in januari over overname Formule 1
› Briatore: ‘Alonso niet naar Mercedes’
› Hamilton: ‘Ervaring is sleutel tot succes in 2017’
› Vandoorne en Stroll kiezen startnummers
› De nieuwe helm van Stoffel Vandoorne
› MotoGP: GP van Duitsland verschuift
› Nick Catsburg voor BMW naar 24 uur van Daytona

Vertrekt Paddy Lowe bij Mercedes?

De onderhandelingen van Mercedes over het nieuwe contract van technisch directeur Paddy Lowe zijn in een nieuwe fase beland. Vanuit een ander team is belangstelling getoond voor de Brit die sinds 2013 bij Mercedes werkt.

Welk team belangstelling heeft voor Lowe is niet duidelijk, maar een overstap naar Williams of McLaren ligt het meest voor de hand. Bij beide teams heeft Lowe een historie. Van 1987 tot 1993 werkte hij voor Williams waarna hij ruim twintig jaar bij McLaren werkte. In zijn carrière schreef hij maar liefst zeven wereldtitels op zijn naam.

Liberty Media stemt in januari over overname Formule 1

Aandeelhouders van de Liberty Media Group stemmen volgende maand over een grotere betrokkenheid bij de Formule 1. Dit zal gebeuren op 17 januari als er een bijeenkomst is waar diverse voorstellen met betrekking tot de overname behandeld worden. Momenteel heeft de Liberty Media Group een aandeel van 19% in de Formule 1. Dit zou uitgebreid kunnen worden naar een meerderheidsbelang. Hierbij is men dus nog wel afhankelijk haar aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten.

Briatore: ‘Alonso niet naar Mercedes’

Fernando Alonso zal McLaren niet verlaten om nog een jaar bij Mercedes te rijden. Dat heeft Flavio Briatore gezegd. De ex-teambaas is vertrouwenspersoon van Alonso en heeft duidelijk gemaakt dat de Spanjaard zijn contract met McLaren zal respecteren. Briatore is verbaasd dat Alonso in verband gebracht wordt met Mercedes, stelt hij in Gazzetta dello Sport: “Hoe is het mogelijk dat Fernando altijd genoemd wordt, als er een stoeltje vrijkomt in het startveld?”

Hamilton: ‘Ervaring is sleutel tot succes in 2017’

Bij Mercedes is men druk bezig met het onderzoeken wie de opvolger van Nico Rosberg moet worden. Lewis Hamilton wordt niet bij dit proces betrokken, maar heeft een duidelijke mening wie het zou moeten worden. “Ik wacht op de directie met een beslissing, ze houden het behoorlijk geheim”, aldus Hamilton. “Ik hoop alleen dat de volgende coureur die ons team versterkt een echt Mercedes hart heeft en klaar is om samen te werken.” Alleen dan kan Mercedes ook in 2017 met de nieuwe regels succesvol zijn, zegt Hamilton: “Volgend jaar komt er een nieuwe auto en we moeten echt alle ervaring gebruiken om de auto zo te ontwikkelen dat we voor Red Bull en Ferrari kunnen blijven.”

Zelf heeft Hamilton overigens nog lang niet het plan om met pensioen te gaan: “Ik plan om in ieder geval nog tien jaar door te gaan”, aldus de 31-jarige Hamilton.

Vandoorne en Stroll kiezen startnummers

Stoffel Vandoorne en Lance Stroll hebben bekendgemaakt met welke startnummers ze komend seizoen in de Formule 1 starten. Vandoorne kiest voor #2. Hij reed tijdens zijn eerste race in Bahrein met startnummer #47. Destijds verving hij Fernando Alonso, na zijn crash in Melbourne.

Stroll verschijnt aan de start met startnummer #18. In zijn laatste jaar Formule 3 reed de jonge Canadees met #1 omdat hij kampioen werd in het jaar daarvoor.

De nieuwe helm van Stoffel Vandoorne

Niet alleen het startnummer, maar ook de helm van Stoffel Vandoorne is bekend. De Vlaming zal tijdens de wintertest in Barcelona verschijnen met de volgende helm:

MotoGP: GP van Duitsland verschuift

Dorna, de organisatie van de MotoGP, heeft de Grand Prix van Duitsland twee weken naar voren gehaald. In plaats van 16 juli wordt de wedstrijd op de Sachsenring nu verreden op 2 juli. Daarmee wordt een clash met de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië voorkomen. De race op de Sachsenring is nu een week na de TT van Assen, die op 25 juni gehouden wordt. De kalender voor de MotoGP bestaat in 2017 uit achttien wedstrijden.

Nick Catsburg voor BMW naar 24 uur van Daytona

Nick Catsburg start volgende maand voor het fabrieksteam van BMW in de eerste lange afstandsklassieker van het jaar. Tijdens de 24 uur van Daytona zit Catsburg in een team met John Edwards, Martin Tomczyk en Kuno Wittmer. Catsburg debuteerde in januari met Porsche in de 24 uur van Daytona en mag nu in de hoofdmacht van BMW starten. De Rolex 24 wordt gehouden op 28 en 29 januari.

Foto’s: Mercedes, McLaren