Seizoensreview F1 2016 – Jenson Button

Met 21 punten sloot Jenson Button dit seizoen – voorlopig – zijn carrière af in de Formule 1, iets wat niet helemaal eer doet aan zijn resultaten uit het verleden. Met vijf uitvalbeurten en maar zestien punten in 2015 zal Button zich toch wel iets meer hebben voorgesteld van 2016 maar niets was minder waar. Afgezien van een paar puntjes meer valt hij maar liefst zes keer uit.

Het seizoen begint slecht voor Button in Australië met een veertiende plaats, een uitvalbeurt in Bahrein en een dertiende plaats in China. Gelukkig gaan de races erna iets beter met een paar top tien finishes en dus punten. Maar de Brit strandt behalve in Bahrein ook in Canada, Hongarije, België, Singapore en Abu Dhabi. Meestal laat de McLaren Button in de steek, al wordt hij op Spa aangereden door Wehrlein en rijdt hij zelf in Abu Dhabi op een kerbstone zijn wielophanging aan gort.

Toch gaat het een stuk beter dit jaar ten opzichte van 2015 waarin McLaren helemaal geen potten kan breken en Alonso de Honda zelfs een GP2-motor noemt. De stijgende lijn die het team heeft is goed maar stagneert tegen het einde van het seizoen.

Waren er opzienbarende momenten dit seizoen voor Button? Een vijfde startplaats bij de Grand Prix van Oostenrijk. Button heeft zich in zijn carrière vaak bewezen als iemand die onder wisselende omstandigheden goed presteert. Deze keer doet hij dat in de kwalificatie. Op het juiste moment is hij op de juiste plaats en hij zet het resultaat om in een zesde positie tijdens de race. Het is zijn beste klassering van het seizoen.

Verslagen door Vandoorne

Ten opzichte van zijn teamgenoot Fernando Alonso heeft Button het zeker minder goed gedaan. Van de 21 races kwalificeert Alonso vijftien maal beter en de Spanjaard verslaat Button ook op punten. Ook Stoffel Vandoorne is bij zijn eenmalige optreden in Bahrein sneller dan Button. De Belg zal Button vervangen in 2017 en heeft zijn eerste punten al gescoord.

Misschien was de vlam een beetje uit bij Button en heeft hij daarom besloten om in ieder geval een jaartje er tussen uit te gaan. Hij verwacht zelf niet terug te keren, maar hij heeft in principe een contract voor 2018. Mocht hij stoppen dan was zijn laatste race zeker niet de beste. Al na een paar rondjes breekt er iets aan de voorwielophanging af en moet Button de strijd staken. Hij neemt afscheid als een winnaar door bovenop zijn auto te gaan staan en te zwaaien naar het publiek dat hem een staande ovatie geeft.

Foto: McLaren