Seizoensreview F1 2016 – Jolyon Palmer

Met één schamel WK-punt zal Jolyon Palmer niet geheel tevreden zijn over zijn eerste seizoen in de Formule 1. De GP2-kampioen van 2014 mocht na twee seizoenen als testcoureur instappen bij het fabrieksteam van Renault, dat een jaar moest overbruggen met een gedateerd Lotus-chassis.

Met een beetje hulp van vaders gevulde bankrekening mag de 25-jarige Jolyon Palmer dit seizoen instappen bij de Franse fabrikant. Renault nam Lotus over na eerder een dramatisch seizoen beleefd te hebben als motorleverancier van Red Bull en Toro Rosso. Om voor de Formule 1 behouden te blijven kwamen Cyril Abiteboul en Frédéric Vasseur daarom zelf met een team op de proppen.

Zonder Pastor Maldonado, zonder Carmen Jorda, maar met Kevin Magnussen (daarover later meer) en Jolyon Palmer. De motor van Renault mag dan verbeterd zijn ten opzichte van eerdere jaren, het complete plaatje met een verouderd Lotus-chassis zorgt niet voor veel optimisme in de paddock na de test in Barcelona.

Ondanks het niet al te beste vooruitzicht is Palmer direct dicht bij een puntenfinish in Australië. Palmer wint het kwalificatieduel van teamgenoot Magnussen en finisht elfde in de race, wederom voor zijn teamgenoot.

Bahrein is een drama voor Palmer. Een hydraulisch probleem zorgt dat hij de auto in de pits moet parkeren nog voor de race begonnen was. China is niet veel beter waar Palmer laatste werd, Rusland is iets positiever voor Renault. Palmer wordt dertiende nadat hij als achttiende vertrokken is, in Spanje herhaalt hij dit.

Vijf keer haalt Palmer de finish niet dit seizoen, waarvan de uitvalbeurt tijdens de thuisrace op Silverstone wel het meest pijnlijk is. Een defecte versnellingsbak houdt Palmer weer van een finish dicht bij de punten.

Hongarije is opnieuw ‘net-niet’ met een twaalfde plaats en Palmer gaat puntloos de zomerstop in. In Italië betekent een aanvaring met Felipe Nasr het vroegtijdig einde van de race, maar in Maleisië profiteert het team van het uitvallen van onder andere Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Palmer wordt tiende en is daarmee spekkoper.

Het is het enige punt van Palmer, die daarna een aantal kleurloze races rijdt richting het eind van het seizoen. In de spray op Interlagos rijdt hij Daniil Kvyat aan omdat het zicht weg is bij de Brit. In Abu Dhabi is het andermaal pech voor Palmer, die hoopvol is na een vroege opmars naar P11 maar later in de race problemen krijgt met de banden. Een noodzakelijke derde pitstop en een stel blokkerende wielen zorgen dat Palmer op P17 het seizoen afsluit.

De resultaten mogen dan niet denderend zijn voor Palmer, begin november maakt Renault al bekend dat hij aanblijft bij het team. Daarin zal de doelstelling helder zijn voor Palmer: meer dan één punt scoren.

Foto: Renault F1