MotoGP Valencia: Afscheid in stijl in slotrace 2016

In alle drie de klassen in de MotoGP van Valencia namen de respectievelijke winnaars in stijl afscheid. Jorge Lorenzo vertrekt met een overwinning bij Yamaha, wereldkampioen Johann Zarco met een overwinning uit de Moto2 en ook Moto3-wereldkampioen Brad Binder stapt met een zege over naar een andere klasse. Het was een emotionele dag op het circuit Ricardo Tormo. Voor veel rijders betekende de slotrace van het MotoGP-seizoen ook een afscheid van een team of een klasse. Juist hen was er veel aan gelegen om dat in stijl te doen.

“Dit was de enige manier waarop ik afscheid wilde nemen van Yamaha”, zei Jorge Lorenzo, die na negen jaar en drie wereldtitels naar Ducati overstapt. “Maar het was niet die motivatie waardoor ik heb gewonnen. Dat was dankzij het vertrouwen. Ik wist dat ik vanaf de eerste ronde snel was. Ik kon die snelheid vasthouden en al in een vroeg stadium een gaatje slaan. Dat kwam op het eind goed uit, want de banden waren zo versleten dat ik het tempo niet hoog kon houden.”

Slechte start Marquez

Doordat Lorenzo al snel een gaatje kon slaan, was vooral de strijd om de tweede plaats waar het om draaide. En die was hevig. Lorenzo had geluk dat Marc Marquez een bar slechte start had, waardoor die als achtste de eerste bocht in ging. Inhalen op het krappe circuit is niet eenvoudig en dat kostte de wereldkampioen dan ook kostbare tijd. Niet in de laatste plaats omdat het Valentino Rossi en Andrea Iannone waren die ook aanspraak maakten op de podiumplaatsen.

Pas op tweederde van de race lukte het Marquez om eerst Rossi en vervolgens (een ronde later) Iannone in te halen. Lorenzo lag toen al vijf seconden voor. Toch slaagde Marquez erin om de leider in de wedstrijd tot op minder dan een seconde te naderen. “Het had twee of drie ronden langer moeten zijn”, grinnikte hij.

Marquez kon de winst dan vergeten, maar hij was er vooral op gebrand om op het podium te finishen om voor eigen publiek – op de racedag zaten er meer dan 110.000 mensen op de tribunes langs het circuit – zijn wereldtitel te vieren en om de ‘schande’ van de laatste twee races uit te wissen. “Het was een lastige race, waarbij ik het mezelf nog moeilijker maakte door een slechte start doordat de koppeling bleef hangen”, vertelde Marquez. “Het was vooral moeilijk om Iannone voorbij te komen. Acceleratie is ons zwakke punt en het sterke punt van de Ducati. Steeds als ik er in de bocht bij kwam, kon hij er bij het uitkomen weer vandoor.”

Iannone verbijt de pijn

De derde plaats was voor Andrea Iannone hetzelfde als een overwinning. Ook voor hem was het podium een mooie manier om afscheid te nemen van Ducati in dit geval; hij vertrekt naar Suzuki. Maar bovenal steeg Iannone met de derde plaats boven zichzelf uit. In pas zijn tweede race na een ernstige rugblessure verbeet hij de pijn. “Ongeveer halverwege begon het zo veel pijn te doen, dat ik niet zeker wist of ik de finish zou halen”, bekende The Maniac. “Ik keek naar mijn rondenteller en schrok toen ik zag dat ik nog zestien ronden moest.”

Iannone was gedwongen om zich een tijdje kalm te houden, maar hij wist Rossi wel achter zich te houden. Toen die met nog vijf ronden te gaan een aanval plaatste, had Iannone genoeg energie weten te sparen om op snelheid zijn landgenoot toch terug te pakken en zelfs een beetje bij hem weg te rijden. “Afscheid nemen van Ducati met een podium is geweldig”, vond Iannone. “Zeker op deze manier. Het is dankzij de motor dat ik de derde plaats heb kunnen veiligstellen.” 

Zarco knokt zich naar laatste Moto2-zege

Voor de laatste keer dit seizoen volgde de een achterwaartse salto op de finish van de Moto2-race: het handelsmerk van Johann Zarco wanneer hij wint. Met de overwinning en de salto nam Zarco, die in Maleisië al de wereldtitel had gepakt, afscheid van de Moto2. Hij komt volgend seizoen uit in de MotoGP.

De overwinning in Valencia – zijn zevende van dit seizoen – was de Fransman niet komen aanwaaien. Vooral in de eerste fase van de race moest hij een hevig duel uitvechten met Franco Morbidelli, die op jacht was naar zijn eerste zege. “Die moet hij dan volgend jaar maar pakken”, zei Zarco, de schouders ophalend.

Zarco wist vooraf dat Morbidelli zijn grootste vijand zou worden en mikte op de strategie van bijblijven, aanvallen en afmatten. Die slaagde. Halverwege de race kon Morbidelli de aanvallen van de wereldkampioen niet meer pareren.

Daardoor kon ook Tom Luthi, die aanvankelijk niet veel te vertellen had in de strijd, weer bijkomen en uiteindelijk kon de Zwitser zelfs nog de tweede plaats pakken. Dat was ook genoeg om in het kampioenschap tweede te worden. Daarin werd Alex Rins, vijfde in de wedstrijd, derde voor Morbidelli.

Binder wint Moto3-race met groot machtsvertoon

In Jerez, in het begin van het seizoen, liet Brad Binder al eens zien dat het eigenlijk niet uitmaakt vanaf welke plaats hij moet komen. Toen won hij de Moto3-race vanaf de laatste plaats op de grid. In Valencia, in de laatste race van het seizoen, met de wereldtitel al op zak, deed Binder dat kunststukje nog eens dunnetjes over. Door een schakelfout viel Binder in de tweede ronde terug naar de 22ste plaats, om na een indrukwekkende inhaalrace alsnog te winnen.

Op de streep bleef de Zuid-Afrikaan Joan Mir en Andrea Migno net voor. Dankzij zijn tweede plaats in de race klom Mir in de eindstand naar de vijfde plaats en zich Rookie of the Year kronen. In dat klassement van de beste debutanten werd Bo Bendsneyder vierde, na de race als dertiende te besluiten. Bendsneyder had in de kwalificatie de achtste tijd gereden, maar kreeg een gridpenalty van twaalf plaatsen aan zijn broek.

Livio Loi nam met een ietwat onbevredigende vijftiende plaats afscheid van RW Racing GP. De Belg is volgend seizoen teamgenoot van Mir bij Leopard. RW Racing GP verhuist naar de Moto2-klasse. 

Foto’s: MotoGP.com, Yamaha Racing