Kwalificatie MotoGP Valencia: Jorge Lorenzo geeft visitekaartje af

Hij moest en hij zou op pole position staan in Valencia. Jorge Lorenzo had iets te bewijzen. Niet alleen wil hij op een goede manier afscheid nemen van Yamaha, na negen jaar in het blauw, ook wil hij laten zien dat hij op ditzelfde circuit een jaar geleden niet toevallig wereldkampioen MotoGP werd, en vooral ook dat Ducati niet voor niets een gigantisch bedrag voor hem over heeft.

In de tweede helft van het seizoen 2016 liep het verre van lekker met Jorge Lorenzo. In de regen en wisselende omstandigheden kwam het onmiskenbare talent van de man van Mallorca totaal niet uit de verf. Maar als het droog is, is er (zelden) niemand sneller dan hij, die zijn rondes met dodelijke precisie en tot op de millimeter nauwkeurig zijn rondes afwerkt.

Door de wisselvalligheid en de niet al te beste prestaties waren her en der al vraagtekens gerezen. Had Ducati hier nou zoveel geld voor over? De man is weliswaar drie keer wereldkampioen MotoGP, maar was hij die miljoenen wel waard? In Valencia bewees hij met een oogverblindend snelle ronde van wel. “Dit was zo’n dag waarbij je boven jezelf kunt uitstijgen”, sprak Lorenzo blij. “Het was een onvoorstelbare ronde. Iedereen is snel. Het was echt niet zomaar gedaan. Maar ik had zoveel inspiratie, dat ik het zonder moeite uit mijn tenen kon halen. Nu de race nog…”

Marquez en Rossi bijten tanden stuk 

Marc Marquez en Valentino Rossi beten hun tanden stuk op de tijd van Lorenzo. Rossi had op de eerste dag problemen met het vinden van de juiste setup, terwijl Marquez en Lorenzo al meteen op koers lagen. “Maar vandaag konden we die oplossen”, zei de veteraan. “Het zal moeilijk worden om Lorenzo en Marquez te verslaan. Ze zijn hier beiden een klasse apart. Ik hoop dat we sterk genoeg zijn om voor het podium te vechten.”

Marquez kwam nog het dichtste bij Lorenzo, maar ook hij wist niet sneller te rijden dan zijn landgenoot. “Ik wist dat het moeilijk zou worden Jorge te verslaan. Ik heb het geprobeerd, maar hij was vandaag gewoon de beste. Misschien kunnen we het morgen omdraaien.”

Zarco in stijl naar pole position

De wereldtitel – zijn tweede – haalde Johann Zarco twee weken geleden in Maleisië al binnen, maar in zijn laatste kwalificatie in de Moto2 drukte de Fransman nog één keer zijn stempel. Tom Luthi en Franco Morbidelli – beiden in topvorm de laatste tijd – kwamen er niet aan. “Ik wil geen afscheid nemen van deze klasse met minder”, zei Zarco. “Die titel is binnen, daar hoef ik het niet meer voor te doen. Maar ik wil bewijzen dat ik het echt waard ben.”

Canet als een duveltje uit een doosje

Aron Canet (nr. 44) is geboren en getogen in Valencia. In zijn eerste thuiswedstrijd als Moto3-Grand Prix-coureur eiste hij in de slotseconden van de kwalificatie de pole position op. Dat laatstemomentwerk is inmiddels een soort handelsmerk van Canet geworden. Daar staat tegenover dat vallen in de race inmiddels net zo’n handelsmerk dreigt te worden.

Het had iedereen kunnen zijn op de eerste rij van de Moto3. Het verschil tussen de eerste 16 bedroeg slechts een halve seconde. Tussen nummer 1 en nummer 27 zat een seconde. Wie even met zijn ogen knipperde op het verkeerde moment kon zomaar twee of drie rijen verliezen.

Bo Bendsneyder had problemen met de koppeling in de beginfase van de kwalificatie, maar het team zorgde er met een razendsnelle reparatie voor dat de Rotterdam zich keurig als achtste kon kwalificeren. Teamgenoot en wereldkampioen Brad Binder start vanaf plaats 2, naast Canet.

Foto’s: Yamaha Racing, MotoGP.com