MotoGP Valencia: Lorenzo wil ‘goed’ afscheid nemen van Yamaha

De laatste Grand Prix van het seizoen is de laatste van Jorge Lorenzo bij Yamaha. Voordat hij na negen jaar overstapt naar Ducati, wil de Spanjaard op een goede manier afscheid nemen van Yamaha. Met de snelste tijd op de eerste dag van de MotoGP van Valencia onderstreepte Lorenzo dat voornemen.

In beide vrije trainingen op het circuit Ricardo Tormo zette Jorge Lorenzo de toon, hoewel het verschil met Marc Marquez klein was. Beide Spanjaarden reden al op de eerste dag tijden onder het baanrecord.

Op het einde van de dag waren het vier Spanjaarden die de snelste tijden neerzetten. Na Lorenzo en Marquez waren dat Maverick Viñales en Pol Espargaro. Andrea Dovizioso zette de Ducati op de voorlopig vijfde plaats. Het korte, bochtige circuit in Valencia staat bepaald niet bekend als gunstig voor de Ducati. Valentino Rossi noteerde de achtste tijd. Dani Pedrosa wist bij zijn terugkeer na een operatie aan zijn sleutelbeen de tiende tijd te rijden.

In Valencia kwam voor het eerst ook de MotoGP-machine van KTM in actie. De Oostenrijkse fabriek heeft nog wat werk te verzetten: Mika Kallio was met de KTM meer dan drie seconden langzamer dan Lorenzo en gaf bijna een seconde toe op de nummer voorlaatst, Tito Rabat.

Bastianini strikes back

In de Moto3 maakte Enea Bastianini zijn rentree na een rugblessure die hem in Maleisië aan de kant hield. De Italiaan deed dat overtuigend met de snelste tijd, ondanks opnieuw een crash. Niet minder dan 27 rijders zaten binnen één seconde.

Morbidelli in topvorm

In de Moto2 is Franco Morbidelli aan een indrukwekkende reeks bezig. Ook op de eerste dag in Valencia liet de Italiaan zien in topvorm te verkeren, door de snelste tijd neer te zetten. Wereldkampioen Johann Zarco was met de derde tijd een tevreden mens. Tom Luthi, die in de eerste training nog de ranglijst had aangevoerd, zakte terug naar de elfde plaats.

Foto’s: MotoGP.com