MotoGP Maleisië: Andrea Dovizioso de negende winnaar van het seizoen

Andrea Dovizioso heeft zondag een natte Grand Prix van Maleisië gewonnen. Op een opdrogend Sepang bleef de Italiaan van Ducati overeind waar andere coureurs kleine en minder kleine fouten maakten. Valentino Rossi verspeelde de overwinning met een remfout terwijl Jorge Lorenzo een totaal anonieme wedstrijd reed maar toch derde werd.

Regen voorafgaand aan de race zorgde dat de race ingekort werd naar negentien ronden en er twintig minuten later gestart werd. Ondanks de vele spray oordeelde de wedstrijdleiding dat de wedstrijd gewoon door kan gaan via het originele schema.

Waar Rossi en Dovizioso in eerste instantie gingen voor een behoudende start, knalde Marc Marquez direct bij aanvang naar voren. Opvallend, aangezien de wereldkampioen eerder dit weekend nog de tweede vrije training moest laten schieten vanwege buikgriep.

In de beginfase waar het Maleisische asfalt nog erg nat was, waren Cal Crutchlow en Andrea Iannone de snelle mannen. Tweevoudig Grand Prix-winnaar Crutchlow vocht zich na een mindere start vanaf de zesde plaats op naar het front van de kopgroep van zes man. Daarbij ook Andrea Iannone die zijn rentree maakte en liet zien dat hij terecht weer op de motor zit.

Jorge Lorenzo – niet bepaald een specialist in de regen – had in eerste instantie moeite zich aan te passen aan de omstandigheden. Met moeite kon hij het achterwiel van Marquez volgen in het begin van de race. Toch zou hij snel lossen uit de kopgroep van vijf man.

Halverwege de race deed Rossi nogmaals een poging de leiding te pakken. Daar slaagde hij in maar wegrijden van de vier achtervolgers bleek niet mogelijk.

Crutchlow, Marquez en Iannone vallen

Het moordende tempo dat Rossi samen met Iannone aan de dag legde zorgde er wel voor dat diezelfde achtervolgers fouten begonnen te maken. Cal Crutchlow was de eerste die in de tweede bocht onderuit schoof. Niet veel later vloog Marc Marquez er vanaf in de elfde bocht. Hij kon de wedstrijd vervolgen en kwam nog tot de elfde positie. Tot overmaat van ramp vloog ook Andrea Iannone van de baan, zijn wedstrijd zat er met zeven ronden te gaan ook op.

Lorenzo bekeek het schouwspel van een afstand aan. Hij reed met een kwart van de wedstrijd te gaan op een derde plaats maar kon zich geen moment mengen in het gevecht voor de overwinning.

Dovizioso maakt de minste fouten

Een klein remfoutje van Rossi zorgde dat de dertigjarige Dovizioso de leiding in de Grand Prix definitief over kon nemen. Het tempo van de Yamaha-rijder verdween daarna volledig en Dovizioso maakte geen fouten in de laatste ronden van de wedstrijd. “We hebben zo hard gewerkt, het is fantastisch eindelijk te winnen”, aldus Dovizioso. Het was voor hem zijn eerste overwinning sinds hij in 2009 voor Honda een race won.

Valentino Rossi nam genoegen met de tweede plaats. Zodra de baan droger werd kreeg Rossi problemen met de voorband: “Ik maakte twee foutjes en nam daarna genoegen voor de tweede plaats, dat is tenslotte goed voor het kampioenschap.” Jorge Lorenzo prijsde zich gelukkig met de derde plaats op elf seconden achterstand. Daarachter waren het de Ducati-rijders Barbera en Baz van privateer Avintia Racing die vierde en vijfde werden.

Johann Zarco wereldkampioen in Moto2

Eerder op de dag werd ook de Moto2 verreden op een nat circuit van Sepang. Met een overwinning in een spannende race stelde Johann Zarco zijn tweede wereldtitel veilig. De Fransman pakte zijn zesde overwinning door Franco Morbidelli in de openingsfase te verschalken. Op de opdrogende baan deed Zarco uitstekende zaken door zijn voorsprong te vergroten waar zijn rivalen meer problemen hadden.

Foto: Ducati