MotoGP Australië: tweede zege van het jaar voor Crutchlow

Vorige week, na de GP van Japan, werd Cal Crutchlow gevraagd naar Phillip Island. “Mijn doel is daar te winnen”, had de Brit geantwoord. Dat Crutchlow bloedserieus was én dat het geen grootspraak was geweest, bewees hij met zijn tweede zege van het seizoen. Niet alleen de winst van Crutchlow was opmerkelijk, ook de tweede plaats voor Valentino Rossi – gestart vanaf p15 -, de derde plaats voor Maverick Viñales – vanaf p13 – én de eerste DNF van Marc Marquez dit seizoen waren bijzondere ingrediënten van de Grand Prix van Australië.

Dat het hoe dan ook een verrassende wedstrijd zou worden op Phillip Island was vooraf al duidelijk. Het sterk wisselende weer was van zoveel invloed geweest op de trainingen en de kwalificatie. De MotoGP-rijders hadden nauwelijks op een droge baan gereden, waardoor niemand precies wist waar zijn mogelijkheden lagen noch welke banden het beste zouden zijn. Pas in de warmup-training kon er enigszins gewerkt worden aan de setup voor de race. “Ik was heel blij om de zon te zien toen ik vanmorgen de gordijnen opendeed”, zei Valentino Rossi, die mede door het slechte weer slechts als vijftiende mocht starten – zijn slechtste kwalificatie sinds 2011. In de warmup reed Rossi de tweede tijd, en gaf hij maar 0,090 op Marc Marquez. Maar die mocht vanaf poleposition starten en dan is het best een eind vanaf de vijfde rij.

Crutchlow daarentegen stond naast Marquez vooraan. De start van de Brit was echter niet optimaal. Marquez was veel beter weg en sloeg al snel een gaatje. De wereldkampioen lag 2,6 seconden voor Crutchlow toen hij zich verkeek op bocht 4 (Honda Corner) en onderuit ging.

Marquez: Eigen schuld

Marc Marquez gaf zichzelf de schuld van zijn crash. “Het lag niet aan de voorband of aan de temperatuur”, sprak de kersverse wereldkampioen. “Het was volledig mijn eigen fout. Ik remde te laat en daardoor ging het mis. Omdat ik de titel al binnen had, durfde ik wat meer risico’s te nemen. Ik wilde zo hard mogelijk pushen, maar dit was iets te hard.”

Opmerkelijk genoeg was het pas de eerste DNF van Marquez dit seizoen. Tot vandaag was hij de enige van de MotoGP-rijders die iedere race was gefinisht en nog in de punten ook. Alleen in Frankrijk was hij buiten de top 5 geëindigd. “Het is jammer dat het niet is gelukt om het hele seizoen te finishen. Dat was wel een doel geworden, zeker gezien mijn crashes de afgelopen jaren. Maar nu ik toch al wereldkampioen ben, kon ik me iets meer risico’s veroorloven. Jammer dat het dan meteen mis gaat, maar het is niet anders.”

Crutchlow geschrokken van crash

De crash van Marquez joeg Crutchlow de stuipen op het lijf. “Als het in bocht 6 was gebeurd, was er niets aan de hand geweest”, meende Crutchlow. “Maar in bocht 4 ben ik twee jaar geleden ook onderuit gegaan, op precies dezelfde manier. Ik was als de dood dat het weer zou gebeuren, omdat Marc op dezelfde banden stond als ik. Ik heb de helft van de race met samengeknepen billen gereden, omdat ik wist dat ik moest pushen om Valentino voor te blijven, maar ook niet te hard durfde pushen omdat ik niet wilde crashen. Op de momenten dat er geen zon was, heb ik zo hard mogelijk gepusht om warmte in de banden te houden. Op de momenten dat er wel zon was, kon ik iets rustiger aan doen.”

Dat het droog was, was sowieso een geruststelling voor de Brit, die in Tsjechië zijn eerste race won in de regen. “Als je een keer wint in de regen, denkt iedereen dat je alleen dat kunt. Nu heb ik laten zien dat ik ook in droge omstandigheden kan winnen”, sprak Crutchlow tevreden. Net als in Brno waren echtgenote Lucy en dochter Willow niet aanwezig. Terwijl Crutchlow de race won, zaten zij in het vliegtuig onderweg van Engeland naar Maleisië, waar volgend weekend de voorlaatste race van het seizoen is. “Dat wordt een verrassing als ze uitstappen”, grijnsde Crutchlow, die de eerste Brit is sinds Barry Sheene in de jaren ’80 die twee races in één seizoen wint.

Indrukwekkende opmars Rossi

Meteen na de start vanaf de vijftiende plaats begon Valentino Rossi aan een indrukwekkende opmars. Al na vier ronden was hij teamgenoot Jorge Lorenzo voorbij, die vanaf p12 was gestart en reed hij op de zevende plaats. Na de crash van Marc Marquez halverwege ronde 10 stootte hij door van de vierde naar de tweede plaats, tot schrik van Cal Crutchlow.

“Ik zag op mijn pitbord dat Valentino op anderhalve seconde achter me zat en dacht: ‘Sodeju, als hij vanaf plaats 15 nu al zo dicht achter me zit, kan ik het wel schudden’. Ik was verbaasd dat hij uiteindelijk niet kwam.”

‘Cal vandaag te snel’

Ook Rossi had gedacht dat Crutchlow de volgende op zijn lijstje zou zijn en dat hij de race kon winnen, maar dat gebeurde niet. Integendeel zelfs: Crutchlow bouwde zijn voorsprong alleen maar uit, tot zelfs 6 seconden.

“Cal was te snel voor mij. Ik kon er niet in de buurt komen”, zei Rossi. “Mogelijk heb ik iets te veel van de banden gevergd in mijn inhaalrace, die wel erg leuk was trouwens. Na de blunder vorige week in Japan en de complete off-day van gisteren was dit resultaat wel precies wat we nodig hadden en dus ben ik er toch heel blij mee.”

In de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap deed Rossi goede zaken: Lorenzo werd zesde en staat nu op 24 punten van zijn teamgenoot. Daardoor kon ook Maverick Viñales een beetje inlopen en Lorenzo tot op 11 punten naderen. “Tweede worden zie ik niet gebeuren, maar derde zit er misschien nog wel in”, berekende de Suzuki-rijder zijn kansen.

 

Foto’s: MotoGP.com, Yamaha, Honda