Moto3: Binder wint hectische sprintrace van tien ronden

Na een sprintrace in de kwalificatie was ook de Moto3-wedstrijd een extreem korte maar hevige. Na een enorme crash in de zesde ronde van de Moto3-race op Phillip Island, kwam er een herstart voor een wedstrijd over tien ronden. Brad Binder wist die met een gigantische voorsprong van bijna 6 seconden te winnen.

De start van de oorspronkelijke wedstrijd was chaotisch. Al in de derde bocht lagen er vijf rijders op hun snufferd. Door die crash moest Livio Loi, die vanaf de vierde plaats was gestart, via de grindbak buitenom, waardoor de Belg in Nederlandse dienst meteen de aansluiting kwijt was.

Een volgende crash, waarbij John McPhee werd overreden door Andrea Migno en roerloos in het gras bleef liggen, was reden om de wedstrijd stil te leggen. Het zag er afschuwelijk uit, maar naar verluidt hield McPhee slechts een gebroken duim over aan de crash.

Kluwen van ellebogen en knieën

Bij de herstart stonden er nog maar 24 van de oorspronkelijke 34 rijders op de grid. Vanaf het moment dat de rode lichten uit gingen, was het een gekkenhuis. Brad Binder wist meteen weg te komen, maar achter de rug van de wereldkampioen was het een kluwen van ellebogen en knieën omdat iedereen knokte voor elke centimeter. Nadat ook Andrea Locatelli een gaatje wist te slaan, bleven er zestien rijders over die op het scherp van de snede vochten voor de laatste podiumplaats.

Heel even leek die naar Binders broertje Darryn te gaan, maar op de streep was Aron Canet net een fractie sneller en veel scheelde het niet of ook Livio Loi kwam er nog overheen. De Belg, op 0,086 van het podium, was echter dolblij met zijn vijfde plaats, nadat hij de eerste race op de allerlaatste plaats bungelde. Bo Bendsneyder reed een volwassen wedstrijd en finishte knap op de tiende plaats.

Foto’s: MotoGP.com