Moto2: Lüthi pakt zege op 0,010 voor Morbidelli

Met zijn tweede opeenvolgende zege doet Tom Lüthi ineens weer mee in de strijd m de wereldtitel in de Moto2. Lüthi versloeg Franco Morbidelli op de streep op Phillip Island. De finishfoto die eraan te pas kwam wees een verschil van 0,010 uit in het voordeel van de Zwitser. Alex Rins en Sam Lowes kwamen opnieuw niet aan de meet, en klassementsleider Johann Zarco kon slechts 3 punten optellen bij zijn totaal. Lüthi kwam daardoor op 22 punten van Zarco op de tweede plaats te staan.

Lowes en Rins crashen

De Moto2-race van de GP van Australië was al even bewogen als de Moto3 even ervoor. Sam Lowes vertrok vanaf de eerste startrij, maar wilde in de tweede ronde veel te veel en crashte. Na een beroerde kwalificatie was Alex Rins opgeklommen van de zestiende naar de zevende plaats, maar in ronde 7 kwam ook hij naast de baan terecht. Johann Zarco reed op dat moment op de negende plaats. Gezien hebbend dat zijn twee belangrijkste concurrenten in de strijd om de wereldtitel eruit lagen, besloot de Fransman geen risico’s te nemen om zo zijn leidende positie in de tussenstand niet onnodig in gevaar te brengen. 

Centimeters verschil

Tom Lüthi profiteerde maximaal van de crashes van Lowes en Rins. De Zwitser nam wel alle risico’s, omdat hij zo veel mogelijk punten nodig heeft en bij een DNF hooguit derde zou komen te staan. Hij had dus niks te verliezen en alles te winnen en dat deed hij ook. In een hevig duel met Franco Morbidelli leek Lüthi het onderspit te delven, maar in de laatste meters kwam hij vanuit de slipstream van de Italiaan en drukte hij zijn wiel een paar centimeter eerder over de streep.

Morbidelli kon goed leven met de tweede plaats, nadat hij in de trainingen en de kwalificatie zijn motor al drie keer had opgevouwen. “Ik moest echt iets terugdoen voor mijn team, nadat ik hen zoveel werk heb bezorgd”, vond Morbidelli. “Tom was heel sterk vandaag. Ik heb het geprobeerd, maar ik wist dat hij vanuit de slipstream zou komen en dat daar geen kruid tegen gewassen was. Met de tweede plaats ben ik helemaal gelukkig, want het was een heel zwaar weekend en een moeilijke race.”

Lüthi was in extase na zijn tweede overwinning. Niet eerder had hij twee races achter elkaar gewonnen. “Dat is de reden dat ik nog steeds race”, lachte de Zwitser. “Het was inderdaad een moeilijke wedstrijd en dan is winnen nog mooier.”

Foto’s: MotoGP.com