Lunchnieuws Austin 23 oktober

images_2016_F1_10_pirelli-banden-beschikbaar

› Reactie Max Verstappen na kwalificatie US Grand Prix
› Welke banden hebben de coureurs nog voor de race?
› Kvyat en Toro Rosso nog een jaar samen
› Verstappen onderwerp van gesprek in briefing

Reactie Max Verstappen na kwalificatie US Grand Prix

Max Verstappen kwalificeerde zich zaterdag als vierde voor de race in Austin. Hij reed zijn snelste ronde in Q3, zo’n 0,2 seconde langzamer dan teamgenoot Ricciardo. Wat had Verstappen na afloop te zeggen? “Het is goed om beiden op de tweede rij te staan. Daar kunnen we tevreden mee zijn. Voor mij begon de kwalificatie goed, maar eindigde niet heel geweldig. Ik was blij dat ik Q2 doorkwam met de zachte band, het was een goede ronde.” De eerste run was goed, daarna werd het lastig: “Ik was gewoon mijn run aan het opbouwen en dat ging goed tot de laatst bocht. Daar verloor ik tijd door overstuur. Dat heeft me wat tijd gekost."

Voor de race ziet Verstappen wel perspectief: “Er staan drie auto’s voor me, dus er zal ingehaald moeten worden tijdens de race. Starten op de zachte band zal daar hopelijk bij helpen. Mercedes liet in de kwalificatie zien dat ze snel zijn dus het zal moeilijk worden om hen te verslaan. Onze focus ligt op de coureurs achter ons. Daniel en ik starten op verschillende strategieën, dus we hebben de mogelijkheid om aan te vallen maar ook te verdedigen. Ik hoop op een spannende race.

Welke banden hebben de coureurs nog voor de race?

Banden gaan op Circuit of the Americas een belangrijke rol spelen als zondagavond om 21:00 uur (NL-tijd) de race begint. Lewis Hamilton en Nico Rosberg hebben nog twee sets medium en een nieuwe set van de zachte band. Beide Mercedes-coureurs starten op de soft in de race, net als Max Verstappen. Daniel Ricciardo begint de race op supersofts nadat hij in Q2 ook al op de zachtste compound reed. Pirelli verwacht een race met twee of drie pitstops.

Kvyat en Toro Rosso nog een jaar samen

Zaterdag vlak voor de derde training maakte Scuderia Toro Rosso bekend dat Daniil Kvyat ook in 2017 voor het tweede team van Red Bull rijdt. Kvyat was bang dat hij zijn stoeltje zou verliezen na dit seizoen maar is blij weer getekend te hebben: “Ik wil Red Bull, Helmut Marko en het hele team bedanken voor het vertrouwen dat ze me gegeven hebben toen ik terugkeerde begin dit jaar.” Kvyat werd voor de Grand Prix van Spanje teruggezet vanuit het Red Bull-team naar Toro Rosso vanwege tegenvallende resultaten. De Rus vond daarna zijn energie terug: “Ik ben blij dat ik bij het team kan blijven waar ik me zo thuisvoel. Ik zal maximaal mijn best doen komend jaar, net zoals ik altijd doe.”

Eerder werd al bekend dat ook Carlos Sainz nog een jaar voor Toro Rosso rijdt. Met het tekenen van zowel Sainz als Kvyat lijkt de komst van GP2-coureur Pierre Gasly in de Formule 1 vrijwel uitgesloten.

Verstappen onderwerp van gesprek in briefing

Max Verstappen was wederom het onderwerp van gesprek in de rijdersbriefing. Zijn collega’s zijn ontevreden over de wijze van verdedigen die de Red Bull-coureur er op na houdt. De FIA gaat strenger opletten en is bereid coureurs te bestraffen als ze te gevaarlijk verdedigen in remzones.

Verstappen zelf over het geklaag van zijn mede-coureurs: “Het was grappig, ik heb geluisterd. Iedereen mag zijn eigen mening hebben en ik heb ook wat dingen gezegd, maar dat maakt niet echt een verschil. Ik spreek voor mezelf en geef aan wat ik denk wat juist is. Als zoveel mensen klagen, is het geen verrassing dat de FIA actie onderneemt.”

Foto: Red Bull Racing

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden