Weer zorgt voor krankzinnige kwalificatie MotoGP Australië

Krankzinnig. Totaal gestoord. Ontluisterend zelfs. De kwalificatie voor de MotoGP van Australië was een gekkenhuis. Het weer zorgde voor bizarre taferelen op Phillip Island, met als uiteindelijke uitkomst dat Marc Marquez vanaf poleposition start, met Cal Crutchlow en Pol Espargaro naast zich op de eerste rij, Jorge Lorenzo die vanaf de twaalfde plaats moet starten en Valentino Rossi die niet door Q1 kwam en vanaf plaats 15 moet beginnen aan de race.

De regen had de trainingstijd op de eerste dag gedecimeerd en daarom was het schema voor de tweede dag aangepast om de MotoGP-rijders wat extra tijd te geven. Maar ook in FP3 was het erg wisselvallig en de resultaten waren ernaar. De tien rijders met de snelste tijden van de drie gecombineerde trainingen gaan rechtstreeks door naar Q2. De rest moet een voorkwalificatie rijden, waarvan de snelste twee naar Q2 mogen. 

Sterk wisselende omstandigheden

Door de sterk wisselende omstandigheden gebeurde het dus dat Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Maverick Viñales en Cal Crutchlow werden veroordeeld tot het rijden van Q1, terwijl Nicky Hayden, die als vervanger van Dani Pedrosa een kortstondige terugkeer maakt bij het team waarvoor hij in 2006 wereldkampioen werd, in FP3 de snelste tijd neerzette en tot zijn eigen stomme verbazing doorstroomde naar Q2.

In de vierde vrije training, kort voor de kwalificaties, begon het opnieuw te stortregenen en een korte storm teisterde Phillip Island. De sessie werd tijdelijk stilgelegd. Maar net zo snel als de bui kwam, trok die ook weer weg en door de harde wind en een bleek zonnetje droogde de baan ook weer in een mum van tijd op. Tegen het einde van Q1 was het alweer nagenoeg droog, maar de buienradar bleef alarm slaan.

Rossi op p15

Valentino Rossi – die een gebroken pink blijkt te hebben overgehouden aan zijn crash in Japan vorige week – en Maverick Viñales wisten zich met de omstandigheden geen raad en kwamen niet verder dan de respectievelijk vijftiende en dertiende plaats. Cal Crutchlow en Jorge Lorenzo – met de hakken over de sloot – wisten wel door te dringen tot Q2. Crutchlow maakte optimaal gebruik van het ritme en de baankennis die hij in Q1 had opgedaan en zette zijn Honda op intermediates op de tweede plaats.

Het optreden van Jorge Lorenzo daarentegen was ronduit ontluisterend. Op de opdrogende baan was hij niet vooruit te branden. In zijn snelste ronde begon hij in de slipstream van Pol Espargaro, maar de satellietcoureur kwam maar liefst vier seconden eerder over de streep dan de vorige week onttroonde wereldkampioen. Lorenzo moest ruim zes seconden toegeven op zijn troonopvolger Marc Marquez, die als eerste het risico durfde te nemen om op slicks over te stappen. Ook Espargaro deed dat en die gok bracht hem naar de derde plaats.

Ondanks de dramatische kwalificaties van Lorenzo en Rossi verwachten de drie op de eerste rij hen morgen in de wedstrijd toch in de strijd. “Ik zou er niet van staan te kijken als Valentino me ergens in de race voorbij komt”, zei Crutchlow. “Als hij de juiste bandenkeuze kan maken, tenminste.” Maar dat wordt voor iedereen een probleem, stelde Marquez. “We hebben nauwelijks op slicks gereden, dus we hebben geen van alleen een idee welke banden het beste zijn als het droog is. Maar het kan ook zeiknat zijn, of een flag-to-flag-race met wissel worden. Je weet het hier nooit.”

Massale sprintrace in Moto3

De stortbui die de MotoGP-sessie op zijn kop gooide barstte los direct na afloop van de Moto3-kwalificatie. Ook die werd al verstoord door een kort, maar hevig buitje, waarna de baan binnen tien minuten weer was opgedroogd. Het gaf krankzinnige taferelen, met rijders die met spoed de regenbanden weer moesten laten vervangen door slicks.

De baan was dan weliswaar droog, de kerbs waren dat niet en er waren nog wat vochtige plekken op de baan. Daardoor maakte Juanfran Guevara in bocht 12 een grote klapper. Vanwege de medische verzorging die daarbij nodig was, werd de kwalificatie tijdelijk stilgelegd. Met nog maar vier minuten op de klok bij de hervatting, wilde iedereen vooraan staan om nog twee ronden te kunnen rijden.

Zo ontpopte de kwalificatie zich in een sprintrace van vier minuten. Brad Binder kwam als winnaar uit de bus. “Ik ben expres wat verder naar achter gaan staan, om uit het gedrang te blijven”, zei de wereldkampioen. “Na één ronde zat ik alsnog in de meute, maar het pakte gelukkig allemaal goed uit.” Ook Livio Loi startte wat verder achterin. Dat leverde de Belg van RW Racing GP een keurige zesde startplaats op. Bo Bendsneyder werd netjes twaalfde in de twee ronden tellende sprintrace.

Crashfestijn in Moto2

Maar liefst twintig crashes vonden er plaats in de veertig minuten durende kwalificatie van de Moto2. Johann Zarco en Franco Morbidelli crashten zelfs twee keer, waarbij vooral de tuimeling van Morbidelli ronduit spectaculair was. De Italiaan, die vrijdag ook al zijn team op kosten had gejaagd, wist de Kalex compleet te verfrommelen.

Sam Lowes crashte al vroeg in de sessie, maar wist zich goed te herstellen en pakte de derde plaats. Ook Tom Luthi, die de laatste paar wedstrijden aan een enorme comeback bezig is, gleed eventjes van de baan, maar wist ondanks dat de snelste tijd te rijden. Tussen hen in staat Mattia Pasini, die in 2008 (!) voor het laatst op de eerste rij mocht starten.

Klassementsleider Zarco vond zijn naam pas terug op plaats 10 op de uitslagenlijst. Alex Rins, op 21 punten achterstand op Zarco na zijn crash in Motegi, start vanaf de zestiende plaats.

Foto’s: Yamaha, MotoGP.com, screenshots TV