Ook Moto2 en Moto3 bol van verrassingen in Japan

images_2016_MotoGP_10_161016_jap_rins

Niet alleen in de MotoGP-race in Japan gebeurden onwaarschijnlijke dingen, ook de Moto2 en de Moto3 stonden bol van de verrassingen. In de Moto2 zagen Alex Rins en Sam Lowes hun kansen op de wereldtitel verdampen. In de Moto3 leek Brad Binder tot drie bochten voor de finish de overwinning op zak te hebben en werd Hiroki Ono, die derde was geworden, gediskwalificeerd.

Je verzint het niet, zo veel gebeurde er op de Motegi Twin Ring. Het ene na het andere onwaarschijnlijke scenario werd werkelijkheid. Net als voor Marc Marquez, die onverwachts in Japan al wereldkampioen MotoGP werd, leek Sinterklaas vroeg te vallen voor Johann Zarco. De titelverdediger in de Moto2 zag zijn concurrenten Alex Rins en Sam Lowes de laatste races steeds dichterbij komen. Rins naderde zelfs tot op één punt.

Rins en Lowes onderuit

In Motegi zat het Rins niet mee. Hij moest starten vanaf de 22ste plaats en ging al in de de derde bocht onderuit. Zonder ruitje en met een zwaar beschadigde motor kon hij toch doorrijden, maar de 21ste plaats waarop hij uiteindelijk uitkwam, leverde hem niets op. Ook Sam Lowes, derde in het kampioenschap, was weinig fortuinlijk. Hij vocht aanvankelijk een mooi gevecht uit met Zarco, maar in ronde 2 belandde ook hij in de grindbak.

De stand na de GP van Japan zag er dan ook heel anders uit. Op 21 punten achterstand mag Rins nog wel hoop hebben, met drie races te gaan waarin in totaal nog 75 punten zijn te verdienen. Lowes zakte terug naar een achterstand van 60 punten en zag Tom Luthi de derde plaats innemen, op 43 punten achterstand van Zarco.

Zarco laat op gang

In Motegi werd de hoop van Tom Luthi nieuwe adem ingeblazen. De Zwitser ging riant aan de leiding toen Rins en Lowes vielen. Johann Zarco reed op dat moment in vierde positie en had het, zoals vaker, moeilijk in de beginfase van de Moto2-race. Pas halverwege de wedstrijd kon Zarco de tweede plaats overnemen en beginnen aan een poging om Luthi bij te halen. Dat lukte pas in de voorlaatste ronde, maar Luthi wist de leiding knap te verdedigen.

De Zwitser kreeg een flashback van Maleisië vorig jaar, toen Zarco hem in de slotfase weerhield van de overwinning. “Dat zou me niet nog een keer gebeuren”, had Luthi zich voorgenomen. “Ik wist dat Johann zou komen, want hij is altijd sterk in de slotfase. Hij zette veel druk, maar ik kon het goed opvangen.”

Zarco was tevreden met de 20 punten. De Fransman heeft zijn kansen op de wereldtitel nog volledig in eigen hand, maar kan zich niet te veel permitteren. “Eén schuiver in deze fase van het seizoen en het kan voorbij zijn”, wist hij.

Hiroki Ono gediskwalificeerd

In de Moto3 was het al even dramatisch, met een hoofdrol voor Hiroki Ono. Het leek wel of er een vloek rustte op de thuiswedstrijd van de arme Japanner. Op vrijdag kreeg hij een gridpenalty aan zijn broek, waardoor de snelste tijd in de kwalificatie hem uiteindelijk niet zijn eerste poleposition opleverde. Ono moest vanaf de vierde plaats beginnen aan de Moto3-race. De Japanner reed een sterke race, waarin hij weliswaar niet bij Brad Binder en Enea Bastianini kon blijven, maar wel het duel met Nicolo Bulega om de derde plaats won.

“Een uitstekend resultaat, waarvoor het team ontzettend hard heeft gewerkt”, sprak Ono verheugd. De vreugde was echter van korte duur. Bij de technische keuring na afloop van de wedstrijd bleek dat de combinatie van Ono en de motor niet voldeed aan de minimum gewichtseisen. Ono werd letterlijk te licht bevonden en dat kwam hem op diskwalificatie te staan. Na zijn poleposition raakte de Japanner dus ook zijn eerste podiumplaats kwijt.

Inhaalrace Loi en Bendsneyder

In de uitslag schoof iedereen vanaf plaats 3 een plek op. Voor Livio Loi betekende dat een promotie naar de zevende plaats. De Belg in Nederlandse dienst had een indrukwekkende inhaalrace gereden, nadat hij in de eerste ronde vol in de ankers moest om een crash te ontwijken. Daardoor was hij teruggevallen naar de twintigste plaats, maar dat weerhield hem er niet van om zich moedig naar voren te knokken.

Ook Bo Bendsneyder schoof een plek op en dat betekende uiteindelijk een achttiende plaats voor de Rotterdammer. Bendsneyder was vanaf plaats 27 gestart, na een beroerde kwalificatie, en in zijn drang om zo snel mogelijk naar voren te komen, maakte hij een jumpstart. Na het verplichte ritje door de pitstraat kwam hij op de 21ste plaats terug in het veld, waarna het bijna onmogelijk was om nog veel verder op te rukken.

Bastianini net voor Binder

Bendsneyder kwam bijna veertig seconden na zijn teamgenoot Brad Binder over de streep. De Zuid-Afrikaan, die in Aragon de wereldtitel al had veiliggesteld, ging vanaf de start van de wedstrijd aan de leiding en leek de race vrij gemakkelijk te gaan winnen. In de laatste acht ronden echter had Binder problemen met de banden en de grip, waardoor Enea Bastianini dichterbij kon komen. In de laatste ronde greep de Italiaan zijn kans en passeerde Binder, drie bochten voor het einde. “Het was alles of niks”, zei Bastianini. “Even nog dacht ik dat Brad langszij kwam, maar ik kon hem net voor blijven op de streep.” Het verschil tussen de twee bedroeg 0,017.

Foto's: MotoGP.com