Marc Marquez MotoGP-kampioen na crashes Rossi en Lorenzo

images_2016_MotoGP_10_161016_Jap_crash-rossi

Het was niet heel erg waarschijnlijk dat Marc Marquez al in Japan wereldkampioen MotoGP zou worden, maar het gebeurde toch. Nadat eerst Valentino Rossi crashte in de zesde ronde van de Grand Prix op Motegi, ging in de twintigste ronde ook Jorge Lorenzo onderuit. Met de beide Yamaha-coureurs uit de wedstrijd, wist de Hondarijder met nog vier ronden te gaan dat hij alleen maar de finish hoefde te halen om zijn derde titel in de koningsklasse binnen te halen.

Met Andrea Dovizioso en Maverick Viñales op veilige afstand hoefde Marquez niets anders te doen dan de wedstrijd uitrijden. "Maar dat ging niet vanzelf", gaf hij toe. "Toen ik zag dat Rossi out was, besloot ik vol voor de winst te gaan. Als Lorenzo dan tweede zou worden, was het verschil 71 punten. Maar toen ik op mijn pitbord zag dat ook hij was gecrasht, werd ik zo zenuwachtig dat ik allerlei foutjes maakte. Verkeerd schakelen, remfouten... Het was moeilijk om de concentratie vast te houden in de laatste paar ronden."

Ook Marquez zelf had geen moment het idee dat hij in Japan al wereldkampioen zou worden. "Het voelde als een gewone race-dag. Ik ging er vanuit dat ik op z'n vroegst in Australië voor de titel zou gaan. Ik voelde geen enkele extra druk of spanning." Dat beide Yamaha-coureurs, die nog een theoretische kans maakten op de titel, zouden uitvallen was inderdaad een onwaarschijnlijk scenario, maar het gebeurde toch. En het was in beide gevallen hun eigen schuld. Rossi verloor in bocht 10 de controle over het voorwiel, rijdend op de tweede plaats. Lorenzo overkwam hetzelfde in bocht 9, een halve race later. 

Druk op Rossi

In de openingsfase had Marquez nog te duchten van met name Valentino Rossi. "Hij probeerde het een paar keer, maar deed dat zo wild en nerveus, dat ik dacht: 'Hier heb ik geen zin in, want dit gaat fout'. Dus heb ik voluit gepusht om weg te komen en dat was maar goed ook, want even later crashte hij. Ik denk dat Rossi dezelfde fout maakte die ik vorig jaar maakte: hij moest winnen om nog kans te maken op de titel. Onder die druk maak je sneller fouten."

In de vierde ronde nam Marquez de leiding over van Jorge Lorenzo in de race op de Motegi Twin Ring - eigendom van Honda - en vanaf dat moment kwam hij nauwelijks nog in gevaar. Al in de negende ronde was de marge naar Lorenzo, toen nog tweede, opgelopen tot 2,4 seconden. Op de streep was het verschil met Dovizioso nog altijd bijna drie seconden, ondanks de foutjes die Marquez in zijn zenuwen maakte. 

Vijfde titel in zeven jaar

Met nog drie races te gaan (Australië, Maleisië en Valencia) is Marquez met 77 punten voorsprong op Valentino Rossi niet meer in te halen. De 23-jarige Spanjaard stelde zodoende zijn derde MotoGP-titel - zijn vijfde wereldtitel in zeven jaar tijd - al vroegtijdig zeker. "Ik heb geleerd om geduld te hebben", vertelde Marquez. "Vorig jaar heb ik leergeld betaald. Toen verloor ik de wereldtitel omdat ik te gretig was. Dit jaar was de aanpak heel anders. Het was soms moeilijk om geduld te hebben, om tevreden te zijn met een tweede of derde plaats, maar ik was me ervan bewust dat het beter is zo dan te crashen in een poging om te winnen."

Het seizoen was sowieso moeilijk voor de Honda-coureur, omdat de fabrikant aan de start van het seizoen forse problemen had. De nieuwe banden en de nieuwe elektronica werkten bepaald niet in het voordeel van de Honda-rijders. "Ik heb tegen mijn team en tegen Honda gezegd dat ik geduld zou hebben, maar dat ze wel moesten zorgen dat ik in de tweede helft van het seizoen voor de titel moest kunnen gaan. Het is precies zo gegaan. Vanaf Argentinië begreep ik dat het mogelijk was en heb ik gereden om punten te pakken. Toen het kon, ben ik er vol voor gegaan. Dat was ongeveer vanaf Brno."

Foto's: MotoGP

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden