MotoGP Aragon: Marquez verslaat Rossi en Lorenzo

Met zijn vierde overwinning van het seizoen heeft Marc Marquez goede zaken gedaan in zijn jacht op de MotoGP-wereldtitel. De Honda-coureur versloeg de Yamaha-rijders Valentino Rossi en Jorge Lorenzo in een rechtstreeks gevecht. Op Motorland Aragon was de race voor Marquez in de tweede ronde bijna ten einde, maar de Spanjaard wist een crash nog net te voorkomen.

“De voorkant schoof ineens weg”, vertelde Marquez. “Ik schrok me een ongeluk. Eigenlijk lag ik al, maar ik kon de motor toch nog overeind duwen. Vraag me niet hoe.” Marquez lag aan de leiding, maar viel door de bijna-crash in bocht 7 terug naar de vijfde plaats. Valentino Rossi wreef zich al in de handen. “Ik zag het gebeuren en dacht ‘mooi, Marc heeft een probleem met de voorband’. Ik heb meteen de jacht geopend op Maverick Viñales en had eigenlijk niet verwacht dat Marquez zo snel alweer terug zou komen.”

Marquez deed even een ronde wat rustiger aan. “Om van de schrik te bekomen en warmte in de voorband te krijgen. Toen ik het vertrouwen weer had, ben ik er vol voor gegaan. Ik had deze race met rood omcirkeld en wilde hier per se winnen.”

In ronde 11 greep Marquez de leiding terug en liep het verschil met Rossi snel op tot anderhalve seconde. In ronde 19 moest Rossi ook toestaan dat zijn teamgenoot Jorge Lorenzo hem passeerde. Rossi besloot te wachten tot de laatste ronde, maar zover kwam het niet. In de voorlaatste ronde maakte de Italiaan zelf een remfout, waardoor hij in één klap twee seconden verloor op Lorenzo, die zo moeiteloos de tweede plaats kon opeisen.

52 punten voorsprong op Rossi

Met een riante marge van 52 punten begint Marquez aan de reeks van drie overzeese races: Japan, Australië en Maleisië. In Japan kan hij zijn eerste matchpunt maken. Maar juist die drie races op rij zijn gevaarlijk, wist Marquez. “Eén fout en je kunt drie races kwijt zijn. Ik ga er niet vanuit dat ik in Japan wereldkampioen word, al zou het natuurlijk wel fijn zijn. Er kan nog genoeg gebeuren, ik reken mezelf nog niet rijk.”

Ook Valentino Rossi heeft de hoop nog niet helemaal opgegeven, al realiseerde de negenvoudig wereldkampioen dat zijn kansen niet heel erg groot zijn. “Ik denk niet aan het kampioenschap, maar probeer elke race zo goed mogelijk te presteren en zoveel mogelijk punten te pakken. Dan zien we straks in Valencia wel of het genoeg is.”

Last-minute keuze Lorenzo

Rossi moet behalve met Marquez vooral ook rekening houden met Lorenzo, die slechts 14 punten achter hem staat en met de tweede plaats weer een beetje inliep. “Ik had geluk dat Rossi een remfout maakte in de voorlaatste ronde”, besefte Lorenzo. “De tweede plaats is meer dan ik had durven hopen.”

Dat had alles te maken met een crash van Lorenzo in de warmup ’s ochtends. Die leidde ertoe dat hij twee opwarmrondes reed voor de start, om te kijken welke band het beste gevoel gaf, aangezien hij daarvoor niet meer de tijd had gehad in de warmup. Op de grid maakte hij op het allerlaatste moment de keuze voor de harde band en dat bleek de juiste te zijn. “Ik ben erg blij met die keuze en met het uiteindelijke resultaat. Het ging het hele weekend niet geweldig, maar in de race liep het prima.”

Foto’s: MotoGP.com