MotoGP Aragon: Brad Binder wereldkampioen Moto3

Met nog vier races op de kalender heeft Brad Binder zich in Aragon verzekerd van de wereldtitel in de Moto3. In de laatste ronde van de race knokte de 21-jarige Zuid-Afrikaan zich van de vierde naar de tweede plaats en dat was ruimschoots genoeg. Jorge Navarro won de wedstrijd. “We hebben de slag verloren, maar de oorlog gewonnen”, zei Binder.

Opnieuw was de Moto3-race een bijzonder spannende wedstrijd, waarin een kopgroep van elf man knokte voor elke centimeter. Wat de winst betreft ging het tussen Binder, Navarro, Enea Bastianini (die theoretisch nog kans maakte op de titel) en Fabio Di Giannantonio. Bastianini vocht voor zijn laatste kans en wist dat hij die alleen nog had als hij zou winnen en Binder niet verder kwam dan de vijfde plaats. Maar Binder wilde per se in Aragon de titel pakken en nam geen genoegen met uitstel.

Niet te verslaan

Bastianini ging aan de leiding de laatste ronde in, maar Binder reed met het mes tussen de tanden. “Hij was niet te verslaan”, constateerde Bastianini na afloop. “Wat ik ook probeerde, hij kwam steeds terug. In de laatste ronde scheelde het niet veel of hij had nog gewonnen ook.”

Binder was dik tevreden met zijn tweede plaats, die hem wereldkampioen maakte. “Het kwam allemaal aan op de laatste ronde. Het was echt heftig. Ik maakte een foutje toen ik aan de leiding kwam. Jammer, maar de wereldtitel is belangrijker dan een wedstrijd winnen. Het is allemaal nog een beetje onwerkelijk.”

Bo Bendsneyder werd uitgebreid betrokken bij het kampioensfeestje van zijn teamgenoot. De Rotterdammer reed een poosje in de top 10, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijftiende plaats.

Indrukwekkende inhaalrace Loi

Livio Loi knokte zich vanaf de laatste plaats (34ste) naar de zeventiende, met rondetijden die gelijk lagen aan wat de mannen vooraan reden. Loi had door die inhaalrace zoveel van zijn banden gevergd dat hij nog een positie moest toegeven. De Belg en het team RW Racing GP hadden meer verdiend dan een puntloze achttiende plaats. 

Foto’s: MotoGP.com