Kwalificatie MotoGP San Marino: Lorenzo is het nog niet verleerd

 Lorenzo is het nog niet verleerd
 Banden vraagteken voor Rossi
 Viñales wil nog wel een keer winnen
 Zarco slaat toe als het moet
 Binder haalt profijt uit lachwekkende vertoning

Lorenzo is het nog niet verleerd

Jorge Lorenzo maakt bepaald niet de beste periode van zijn carrière door. Sinds de race in Mugello heeft hij niet meer gewonnen. Sinds Frankrijk stond hij niet meer op poleposition. Op de eerste dag van de Grand Prix van San Marino zag het er ook nog niet geweldig uit voor de regerend wereldkampioen. Maar in de kwalificatie maakte Lorenzo duidelijk dat hij het nog niet is verleerd. Met een recordronde legde hij beslag op de poleposition, voor Valentino Rossi en Maverick Viñales.

“Dit is misschien wel de beste ronde die ik ooit heb gereden. Ik heb veel risico genomen, maar het was het waard”, vertelde Lorenzo. “Ik ben heel blij dat ik weer eens op poleposition sta. We hebben moeite met de achterband, maar met een bijna lege tank was het goed te doen. In de race is het een ander verhaal, met een volle tank reageert de motor heel anders. Maar ik heb wel het vertrouwen terug dat ik kan meedoen om de overwinning.”

Banden vraagteken voor Rossi

De banden zijn ook voor Valentino Rossi een puntje van twijfel. “De banden reageerden allemaal anders, dus het wordt hoe dan ook een gok. Ik ben er nog lang niet uit met welke banden ik ga rijden. Misano is een stop-and-go-baan en daardoor veeleisend voor met name de voorband, maar ook voor de rijder. Het is hard werken hier. Tot ver in de vierde training was ik zeker van de zachtere band, maar om goed te kunnen vergelijken heb ik de laatste tien minuten met de harde band gereden en dat beviel eigenlijk verrassend goed. Ik kon er de snelste tijd mee rijden, tot mijn eigen verbazing. Het voelde goed en stabiel. Het wordt een last minute-beslissing, afhankelijk van de temperatuur om twee uur morgenmiddag.”

Rossi heeft voor zijn thuiswedstrijd – hij woont op slechts een paar kilometer van het circuit vandaan – het motto ‘Sweet Home Misano’ gekozen, met een op de Blues Brothers gebaseerde foto van hemzelf met zijn boezemvriend Uccio op zijn helm. Van extra druk wil de veteraan niet horen. “Het hele dorp is er, al mijn vrienden, de hele fanclub, mijn familie, maar verder is het een race als alle andere. Voor de VR46 Academy trainen we vaak op dit circuit, maar dat is met straatmotoren en niet met de MotoGP-machine. Ik geloof niet dat ik daar nou enig voordeel uit haal.”

Viñales wil nog wel een keer winnen

Nu hij op de eerste startrij staat en de Suzuki ook bij warmere omstandigheden beter lijkt te presteren, hoopt Maverick Viñales dat hij na Silverstone ook op Misano kan meedoen voor de zege. Een plaats op de eerste rij is daarbij cruciaal, gaf de jonge Spanjaard aan. “Misano is een krappe baan, met nauwe bochten. Het is moeilijk inhalen hier, dus ik moet zorgen dat ik goed wegkom. We hebben hard gewerkt om de machine te verbeteren in warmere omstandigheden en dat lijkt nu vruchten af te werpen, maar of het ook een hele race werkt, is nog even afwachten, omdat het de laatste wedstrijden steeds vrij koel was. Maar het voelt goed en op Silverstone was het ook droog, dus waarom niet?”

Zarco slaat toe als het moet

Na twee moeilijke races waarin Johann Zarco zijn voorsprong in het Moto2-kampioenschap zag slinken, sloeg de Fransman toe op het moment dat het erop aan kwam. In de trainingen voor de GP van San Marino kwam Zarco nog niet echt uit de verf, maar in de kwalificatie was hij als vanouds oppermachtig. “Het is het goed om weer op poleposition te staan”, erkende hij. “De trainingen waren moeilijk. We hadden aantal kleine problemen waar we sinds vrijdagochtend aan hebben gewerkt, maar op het moment dat het moest, hadden we de boel op de rit.”

Zijn naaste belagers in het kampioenschap, Alex Rins en Sam Lowes, hadden het eveneens moeilijk. Lowes sloot de kwalificatie af als vierde, Rins als achtste. Van Takaaki Nakagami – in de trainingen steeds de snelste – die op de tweede plaats staat en Lorenzo Baldassarri op de derde plaats heeft Zarco in het kampioenschap weinig te vrezen, al kunnen ze hem wel kostbare punten schelen. “Ik heb nog tien punten marge, dus ik kan me niet al te veel veroorloven”, wist Zarco. “Ik moet blijven pushen tot ik de titel zeker heb.”

Binder haalt profijt uit lachwekkende vertoning

De kwalificatie van de Moto3 was een lachwekkende vertoning, met hele hordes rijders die op elkaar wachtten en coureurs die expres de bocht misten om zo achter een snellere coureur weer op de baan te komen, hopend op een slipstream. Maar lang niet alle snellere rijders zaten daar op te wachten. Brad Binder wist de boel vakkundig te saboteren. Hij stond toch al op de eerste startrij en draaide het gas dicht om te voorkomen dat anderen konden profiteren van zijn snelheid. De hele sliert kwam overeind als Binder van het gas ging.

“Ik miste mijn rempunt en ging wijd en zeker een man of acht, negen kwam achter me aan de grindbak in. Het was een compleet gestoorde situatie”, vond Binder. Uiteindelijk was het Binder zelf die het maximale profijt uit de bij vlagen absurde situatie haalde. Toen de horde in de gaten had dat er bij de Zuid-Afrikaan niets te halen viel, kreeg hij vrij baan en zette hij alsnog een bliksemsnelle ronde neer, waarmee hij ‘thuisrijder’ Nicolo Bulega van de poleposition stootte.

Vooral in de Moto3 barst het van de coureurs die uit de buurt komen. Nicolo Bulega, Enea Bastianini, Niccolo Antonelli, Andrea Migno: allemaal groeiden ze op aan de Adriatische kust en allemaal zetten ze hun eerste schreden op het circuit van Misano. Dat Bulega en Bastianini naast Binder op de eerste rij staan, is dus niet zo verwonderlijk.

Het circus van een sleepje zoeken, wachten, gas geven en weer afremmen maakte het hen echter niet gemakkelijker. Veel rijders werden gehinderd door anderen die aan het wachten waren. Livio Loi bijvoorbeeld verbeterde zijn tijden in de eerste sectoren van het circuit, maar kwam in het verkeer terecht in de laatste sector, waardoor alle winst weer teniet werd gedaan. Daardoor kon de coureur van RW Racing GP geen enkele ronde ‘vrij’ rijden en zijn tijden verbeteren. Hij zakte terug van de elfde naar de achttiende plaats. Ook Bo Bendsneyder zat klem in de slinger. De Rotterdammer, die een week geleden nog derde werd in de Engelse Grand Prix, moet in Misano van de 21ste plaats starten. 

Foto’s: MotoGP.com