MotoGP San Marino: Espargaro snel, Iannone geblesseerd, Rossi boos

 Pol Espargaro verrassend bovenaan
› Andrea Iannone aan de kant na crash
› Valentino Rossi windt zich op
› TT-winnaar Nagakami domineert in Moto2
› Enea Bastianini snelste in Moto3

Pol Espargaro verrassend bovenaan

Niet Marc Marquez, niet Jorge Lorenzo, niet Valentino Rossi, niet een van de Ducati’s of Suzuki’s, maar Tech3 Yamaha-coureur Pol Espargaro was verrassend genoeg de snelste man op de eerste dag van de Grand Prix van San Marino & Rimini. Op het circuit van Misano bleef de Spanjaard, die vorige week op Silverstone door een valpartij nog zorgde voor een rode vlag en een herstart, de gevestigde orde voor.

“Een vreemde dag”, beschreef Espargaro. “We zijn niet gewend om zo ver bovenaan te staan, maar de motor is goed, de banden zijn goed en de baan ligt er goed bij. Ik heb zoveel grip op de banden dat ik laat kan remmen en dat is hoe ik het liefste rijd.”

Van de gevolgen van zijn valpartij in Engeland had Espargaro op het Misano World Circuit niet veel last meer. “Ik ben de hele week met de fysiotherapeut in de weer geweest. Mijn rechterbeen doet nog pijn, maar op de motor voel je dat niet. Zeker niet als het zo lekker gaat.”

De tweede tijd was – ook verrassend – voor Dani Pedrosa, die de conditie van de baan (schoon en met veel grip) prees. Andrea Dovizioso noteerde de derde tijd.

Andrea Iannone aan de kant na crash

De derde tijd van Dovizioso was een kleine pleister op de wonde bij het Ducati-fabrieksteam, dat Andrea Iannone moest missen na een crash in de eerste vrije training. De winnaar van de GP van Oostenrijk blesseerde bij die crash zijn rug en kreeg van de artsen geen toestemming om te rijden. “Er zit een scheurtje in de T3-wervel in mijn rug”, vertelde Iannone. “De crash op zich viel mee, maar in het grind ging ik rollen en daarbij kwam te veel druk op de wervel. Ik hoop dat ik goed kan slapen en niet te veel pijn heb, want ik wil graag racen.” Zaterdagochtend moet Iannone zich melden bij de keuringsarts om te kijken of hij ‘fit to race’ is. 

Valentino Rossi windt zich op

https://www.youtube.com/watch?v=4Yd2qfDcIg4

Met een opgestoken middelvinger en druk gebarend liet Valentino Rossi zich aan het eind van de vrije training niet van zijn vriendelijkste kant zien. De Italiaan, die letterlijk op een steenworp afstand van het Misano World Circuit woont in Tavullia, wond zich mateloos op over de manier waarop Suzuki-rijder Aleix Espargaro in de weg reed. Rossi was bezig aan een snelle ronde, terwijl Espargaro zijn ronde had afgebroken om richting de pitstraat te gaan.

Volgens Rossi had Espargaro gezien dat hij eraan kwam, maar ging hij niet aan de kant. Volgens Espargaro, die zich van geen kwaad bewust was, kon Rossi er makkelijk langs. “Valentino was blijkbaar nogal zenuwachtig”, constateerde Espargaro. “Hij moet zich niet zo aanstellen. Er was niets aan de hand. Ik reed niemand in de weg en de wedstrijdleiding heeft dat ook bevestigd. Als Valentino zo nerveus is, kan hij beter een kopje thee gaan drinken.”

In de ochtendtraining had Rossi nog de snelste tijd neergezet, maar in de tweede training had de veteraan wat moeite. “We hebben nog een hoop werk te doen”, erkende de Yamaha-coureur. “We rijden nu al op de limiet, vooral wat de voorband betreft, en dat is veel te vroeg.” Rossi sloot de eerste dag af op de zesde plaats.

TT-winnaar Nagakami domineert in Moto2

Zowel in de eerste als in de tweede vrije training was de Japanner Takaaki Nakagami de snelste coureur in de Moto2. Regerend wereldkampioen en klassementsleider Johann Zarco reed de tweede tijd, gevolgd door Lorenzo Baldassari op de derde plaats. Nakagami, de winnaar van de Dutch TT in Assen, doet het altijd goed op het circuit van Misano en hoopt er zijn tweede overwinning van het seizoen te behalen.

Alex Rins, in het kampioenschap nog maar 10 punten achter Zarco, zette de vierde tijd neer. De nummer 3 van het kampioenschap, Sam Lowes, had een aanzienlijk moeilijkere start van de GP van San Marino, met de twaalfde tijd.

Enea Bastianini snelste in Moto3

Vorig jaar behaalde Enea Bastianini zijn eerste GP-overwinning op Misano en in 2016 begon hij het weekend als snelste in de Moto3. De Italiaan wisselde voortdurend van plaats met titelfavoriet Brad Binder, die uiteindelijk met de tweede plaats genoegen moest nemen. Binder moest een deel van de eerste vrije training missen door een technisch probleem met zijn KTM, maar hij herpakte zich uitstekend in de tweede training. Joan Mir, winnaar van de GP van Oostenrijk, bezet voorlopig de derde tijd.

 

Bo Bendsneyder moest, na zijn podiumplaats vorige week, weer even in het ritme zien te komen. Op Misano werd hij vorig jaar wereldkampioen in de Rookies Cup, maar op een Moto3-Grand Prix-machine is het toch anders, merkte de Rotterdammer. Hij sloot dag 1 af op de negentiende plaats. Livio Loi daarentegen had zijn ritme snel gevonden. De coureur van RW Racing GP leverde een keurige zevende tijd af.