Moto2: Straf voor Zarco na onderuit rijden Lowes

Leuk voor Tom Luthi, de Moto2-race winnen, maar alle aandacht ging uit naar wereldkampioen Johann Zarco die een paar ronden voor het einde van de race op Silverstone zijn concurrent Sam Lowes van de baan reed. Door de manoeuvre van Zarco, die veel te wild binnendoor probeerde te gaan bij Lowes in een poging de tweede plaats over te nemen, kwam de Engelsman ten val. Zarco kreeg voor straf een penalty van 30 seconden aan zijn broek, waardoor hij niet als zesde werd geklasseerd, maar als 22ste: nog achter Lowes.

Lowes had in zijn thuiswedstrijd de beste start, vanaf poleposition, en reed zeven ronden aan de leiding, toen Tom Luthi de macht overnam. De Zwitser gaf de leiding niet meer uit handen. Achter hem was een hevig duel gaande tussen Zarco en Lowes. De twee gaven elkaar geen duimbreed toe. Lowes had Zarco net weer ingehaald en de Fransman wilde zijn plaats terug, maar deed dat veel de agressief. Hij duwde Lowes naar de buitenkant in Beckett’s, waardoor de Brit zijn machine niet overeind kon houden. Lowes kon nog wel terug opkrabbelen en kwam als 22ste over de streep, tranen met tuiten huilend in zijn helm.

Omdat er niet meer genoeg tijd was voor een ride through penalty gaf de wedstrijdleiding Zarco een straf van 30 seconden, waardoor de Fransman niet alleen omlaag duikelde naar de 22ste plaats in de uitslag, maar dus ook geen punten kreeg. Spekkoper was Alex Rins, die op de zevende plaats uitkwam en zijn achterstand op Zarco in het WK-klassement zag teruglopen tot slechts 10 punten. Dat Rins zo ver naar voren was gekomen, was al een klein wonder, omdat de Spanjaard met een gebroken sleutelbeen reed, als gevolg van een trainingscrash vorige week.

Winst na hersenschudding

Ook van Tom Luthi was het al bijzonder dat hij reed, laat staan dat hij won. Twee weken geleden miste hij de GP van Tsjechië omdat hij met een hersenschudding in het ziekenhuis lag, na een crash in de kwalificatie. Luthi reed geen geweldige kwalificatie op Silverstone en moest vanaf plaats 10 aan de race beginnen. Nummer 2 in de wedstrijd werd Franco Morbidelli en als derde finishte Takaaki Nakagami, die was gestart vanaf de elfde plaats.

Foto’s: screenshot tv en MotoGP.com