Heldenrol voor Bo Bendsneyder in Moto3 Silverstone

images_2016_MotoGP_09_160904_GBR_Binder-bendsneyder

Voor het eerst sinds 1994 heeft een Nederlander het podium van een Grand Prix gehaald. Met zijn derde plaats in de Moto3-race van de Britse GP herschreef Bo Bendsneyder de geschiedenisboeken. En dat zal zeker niet de laatste keer zijn. De 17-jarige Rotterdammer had zelfs kansen op de overwinning, maar hij stelde de titelstrijd van zijn teamgenoot Brad Binder boven zijn eigen belang. Bendsneyder reed niet alleen voor zichzelf een knappe wedstrijd, maar vervulde een heldenrol als ‘wingman’ voor Binder door de Zuid-Afrikaan perfect af te schermen, zodat die de race op zijn naam kon schrijven en 25 waardevolle punten kon bijschrijven.

In de TT van 1994 waren Loek Bodelier in de 125cc en Wilco Zeelenberg in de 250cc de laatste Nederlanders die het Grand Prix-podium mochten beklimmen. 22 jaar later in Bo Bendsneyder hun terecht opvolger. De eerste podiumplaats van de pas 17-jarige Rotterdammer zat er aan te komen. De afgelopen races reed hij al sterk in de top 10 en op Silverstone reed hij de derde tijd in de kwalificatie. Vorig jaar won hij er beide races in de Red Bull Rookies Cup, die hij als wereldkampioen afsloot.

Volwassen race

Bendsneyder reed een meer dan volwassen wedstrijd in zijn rol als teamgenoot van klassementsleider Brad Binder, die hij de ene na de andere dienst bewees. Binder werd bijna van de motor gereden door wildcardrijder Stefano Manzi, die geen boodschap had aan het feit dat Binder voor het kampioenschap rijdt. Bendsneyder haalde de druk van de ketel door Manzi achter zich te houden en een verdedigende lijn te rijden achter Binder. Door een crash van Jorge Navarro en Andrea Migno, nadat beiden in aanraking kwamen met Manzi, lag de weg voor Binder open.

Veilige marge Binder

In de laatste ronde van de knotsgekke race reed Bendsneyder aan de leiding, maar hij liet zijn teamgenoot passeren en blokte tegelijkertijd Pecco Bagnaia af, zodat Binder een veilige marge kon opbouwen.

“Het was een bizarre race”, concludeerde Bendsneyder zelf ook. “In het begin had ik het moeilijk, maar ik kon wel bij de kopgroep blijven. Toen de banden wat begonnen te slijten, ging het stukken beter. Ik kon goed bij Brad blijven en in dienst van zijn titelkansen rijden. Het is een geweldig gevoel om op het podium te staan.”

Foto's: Screenshots tv en KTM