En alweer een nieuwe winnaar in de MotoGP: Maverick Viñales

Maverick Viñales wordt al tijden aangeduid als ‘de volgende alien’ – de elite-coureurs die wedstrijden winnen. Tot voor kort bestond dat groepje aliens uit vier man: Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Marc Marquez en Dani Pedrosa. Vandaag noteerde Viñales de eerste van ongetwijfeld een reeks overwinningen in de MotoGP door zeer overtuigend de MotoGP van Groot-Brittannië te winnen.

Het talent van Viñales is onmiskenbaar. Hij is pas 21 jaar en was in het begin van het seizoen ‘most wanted’ totdat hij zijn handtekening zette onder een contract dat hem voor de komende jaren verbindt aan Yamaha als teamgenoot van Valentino Rossi en opvolger van Jorge Lorenzo. ‘Top Gun’ – hij heeft de naam Maverick inderdaad te danken aan het personage van Tom Cruise in de film Top Gun – twijfelde lang tussen Suzuki en Yamaha, maar ook nu hij zijn eerste overwinning heeft geboekt op een Suzuki, heeft hij geen spijt van zijn keuze. “Al had ik niet verwacht dat het zou lukken. Het is echt heel bijzonder om dit te kunnen doen. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Suzuki. De resultaten in de tests waren steeds zo goed en in de kwalificaties ging het ook super, maar in de races kwam het er nog net uit. Nu eindelijk wel.” 

Bijzondere overwinning

Viñales bezorgde Suzuki de eerste overwinning sinds Chris Vermeulen in de zeikende regen in Le Mans won in 2007. En dat was weer de eerste sinds Sete Gibernau in 2001 op Suzuki won. Al zeven verschillende rijders hebben dit seizoen wedstrijden gewonnen, iets wat sinds 1999 niet meer is voorgekomen in de koningsklasse van de motorsport. Met zijn zege is Viñales is al de vierde ‘nieuwe’ non-alien winnaar van dit jaar, na Jack Miller (Assen), Andrea Iannone (Oostenrijk) en Cal Crutchlow (Brno). Even leek het er zelfs op dat er in Engeland helemaal geen alien op het podium zou komen, toen Viñales, Iannone en Crutchlow op de plaatsen 1, 2 en 3 reden. Iannone ging echter onderuit.

De race kende een herstart na één ronde, waarin Loris Baz en Pol Espargaro akelig crashten. Espargaro werd op de brancard afgevoerd, Baz in een ambulance. Beiden waren bij bewustzijn, maar hoe het verder met hen is, is nog niet duidelijk.

Crutchlow in vorm van zijn leven

Na de herstart pakte Viñales al in de eerste ronde de leiding, om vervolgens eigenlijk geen moment meer in gevaar te komen. Al na vijf ronden had hij een marge van 2,5 seconde en die voorsprong liep alleen maar op. “Jammer dat Maverick niet even wachtte”, vonden Cal Crutchlow, die tweede werd, en Valentino Rossi (derde). “Hij heeft het leukste gemist: moeten vechten voor een overwinning.”

Want geknokt werd er. De vonken vlogen eraf bij Crutchlow, Rossi en Marc Marquez die verbeten duels uitvochten om de podiumplaatsen. Tussen Rossi en Marquez ging het er zelfs zo hevig aan toe, dat Crutchlow de kans kreeg ietsje weg te lopen en zijn tweede plaats veilig te stellen.

De 35-jarige Brit verkeert in de vorm van zijn leven. Twee weken geleden won hij de GP van Tsjechië, zijn eerste overwinning in de MotoGP. In zijn thuiswedstrijd op Silverstone startte hij vanaf poleposition en stond hij wéér op het podium. “Niet verwacht”, gaf hij toe. “Ik wist dat ik hier best snel was, maar ik had eerder plaats 5 of 6 in gedachten. Op het podium finishen in je thuisrace is echt waanzinnig. Ik kan het iedereen aanbevelen!”

Scherp maar eerlijk duel Rossi-Marquez

Ook Valentino Rossi was meer dan tevreden met zijn derde plaats, vooral omdat het droog was in Northamptonshire en hij in de trainingen in het natte beter uit de voeten kwam dan in droge omstandigheden. “Het was een grote gok vandaag, maar het is goed uitgepakt. Starten vanaf de eerste rij was cruciaal. Het gevecht met Marc was scherp, maar eerlijk en echt heel leuk. (zie video) Ik heb genoten vandaag. Voor dit soort races ga ik door.”

Marquez dolf dan wel het onderspit in het duel met Rossi, zijn voorsprong in het kampioenschap kwam niet in gevaar. Hij eindigde als vierde en zag Rossi slechts 3 punten dichterbij komen. Het verschil tussen de twee bedraagt nu 50 punten.

Volgende week al is de kans op revanche, als de MotoGP van San Marino & Rimini wordt verreden op het circuit van Misano, op letterlijk een steenworp afstand van Rossi’s woonplaats Tavullia.

Foto’s: MotoGP.com