Kwalificatie MotoGP Silverstone: Verrassingen in de regen

 Homerun voor Crutchlow in thuiswedstrijd
› Rossi vreest voor droog weer
› Crash kost Marquez eerste rij
› Ducati’s op 8 en 10
› Lowes voor eigen publiek op poleposition
› Bendsneyder maakt indruk met derde tijd

Homerun voor Crutchlow in thuiswedstrijd

De laatste vier, vijf GP’s zorgde regen steeds voor verrassingen en op Silverstone was het niet anders. Leverde de regen Cal Crutchlow in Tsjechië al een onverwachte zege op, op zijn thuiscircuit pakte de Brit er de poleposition mee. Ook tot zijn eigen verrassing trouwens.

“Al in het begin van de ronde maakte in een fout, waardoor ik er bijna af lag. En aan het eind nog een keer. Dus nee, ik had niet het idee dat het een pole-waardige ronde was. Maar vervolgens maakte iedereen fouten en kwamen ze er niet meer onderdoor. Dat is niet mijn verdienste, maar hun pech. Voor het team, de sponsors, de vele fans en voor de Engelse motorsport ben ik nog veel blijer dan voor mezelf.” De MotoGP-race begint zondagmiddag om 16.30 uur Nederlandse tijd. 

Crutchlow zelf was vooral blij dat zijn vrouw Lucy er weer bij was, voor het eerst sinds de geboorte van hun dochter Willow. En dat het morgen droog is, als de weersverwachtingen kloppen tenminste. “Jullie denken allemaal wel dat ik een regenrijder ben, na die zege in Brno en deze stunt, maar ik rij toch echt veel liever in het droge”, hield Crutchlow zijn gehoor voor. “Ik ben er niet bang voor. Ik was hier in het droog op vrijdag ook al snel, dus waarom zou ik in de race niet ook gewoon voor het podium kunnen gaan?”

Rossi vreest voor droog weer

Ook Maverick Viñales, derde op de eerste rij, sprak een duidelijke voorkeur uit voor droog weer, maar Valentino Rossi, op de tweede plaats, twijfelde. In de regen werkte zijn Yamaha beter dan in het droog, stelde de veteraan die vorig jaar won op een kletsnat Silverstone.

Het grootste probleem voor Rossi in droge omstandigheden zijn de banden. “Vooral als ze een beetje gaan slijten”, zei de Italiaan. “Ze zijn onvoorspelbaar, zeker de voorband. Ik heb nog geen idee met welke banden ik de wedstrijd ga rijden. Doordat het vandaag zo veel heeft geregend, is het afwachten hoe de conditie van de baan is. Dat is voor iedereen een vraagteken. Wat mij betreft wordt het kiezen voor de minst slechte optie.”

Crash kost Marquez eerste rij

Klassementsleider Marc Marquez begint vanaf plaats 5 aan de GP van Groot-Brittannië. De Hondacoureur stond als derde getraind en leek op weg naar een snelle tijd toen hij bij een snelheid van 120 kilometer onderuit ging in Copse Corner (bocht 9) – op precies dezelfde plaats en exact dezelfde manier als vorig jaar tijdens de race. “We hadden wat aanpassingen gedaan aan de motor na de vrije training, juist met het doel meer gevoel in de achterkant te krijgen in de regen”, verklaarde Marquez. “Maar ik had helemaal geen gevoel in de achterkant. Toch wou ik het proberen, omdat weer aanpassen te veel tijd kostte. Ik had best een goede ronde gereden en daarom wilde ik nog een klein beetje meer eruit proberen te halen. Dat ging dus niet. Voor ik er erg in had, lag ik in het grind.”

Marquez keek van achter de bandenstapels op het grote scherm hoe eerst Maverick Viñales en daarna Dani Pedrosa onder zijn tijd doken. Bijna was ook Eugene Laverty er aan gekomen. De Ier leek op weg naar de poleposition toen hij onderuit ging. Hij baalde ervan, maar kon er ook wel om lachen. “Ik dacht: als Cal het kan, kan ik het ook. Maar dat was blijkbaar iets te optimistisch. Met de zesde plaats ben ik al heel blij.”

Ducati’s op 8 en 10

Andrea Dovizioso viel in Aintree Corner. De Ducatirijder kwam terecht op de knie die hij vorige week bij een crash tijdens een test al blesseerde. “Het doet pijn, het is dik en er zitten een paar schaafwonden en blauwe plekken op, maar ik baal vooral van mijn positie. Het was een goede ronde en er had een eerste startrij ingezeten, maar door de crash moet ik vanaf de tiende plaats starten.”

Zijn teamgenoot Andrea Iannone (foto), die op de eerste dag nog de snelste was en in de derde vrije training een flinke schuiver maakte, had problemen in de regen en moet vanaf de achtste plaats starten. “Jammer, maar in het droog zijn we sterk en snel, dus in de race is er nog wel wat mogelijk, denk ik.”

Lowes voor eigen publiek op poleposition

Sam Lowes pikte in de slotfase de poleposition in van de GP van Groot-Brittannië. In zijn snelle ronde maakte de Brit een paar vervaarlijke zwiepers en bleef hij maar net overeind, maar het was toch genoeg voor de snelste tijd in de Moto2. Zijn concurrent Johann Zarco was in zijn poging zijn snelste tijd te verbeteren wel onderuit gegaan en niet zo zachtjes ook. De Fransman kwam ongeschonden uit de grindbak. Zarco verklapte al meteen wat zijn strategie wordt voor de Moto2-race: “Bij Sam blijven en in de slotfase vechten voor de overwinning.”  

Er staat grote druk op Lowes, niet alleen maar omdat het zijn thuiswedstrijd is en hij voor eigen publiek wil schitteren. Hij heeft een paar goede resultaten dringend nodig om nog mee te doen om de wereldtitel. “In Duitsland en Oostenrijk was het niet goed, maar in Tsjechië stond ik weer op het podium. Dat moet hier en volgende week in Misano ook weer gebeuren, anders wordt het verschil te groot.”  

Van concurrent Alex Rins hebben Lowes noch Zarco veel te vrezen. Die staat als negentiende getraind nadat hij vorige week zijn sleutelbeen brak. Ook Thomas Luthi (tiende) en Takaaki Nakagami (elfde) staan een eindje naar achter, wat op Silverstone, met de snelle bochten en lange rechte stukken (Wellington Straight is een van de oude landingsbanen van het vliegveld wat werd omgebouwd tot circuit), echt een nadeel kan betekenen.

Bendsneyder maakt indruk met derde tijd

Bo Bendsneyder moest een goede kwalificatie rijden, in de wetenschap dat hij vijf plaatsen teruggezet wordt op de startgrid van de Moto3. Met die druk haalde de 17-jarige Rotterdammer het beste uit zichzelf en de moeilijke omstandigheden. Bendsneyder reed de derde tijd en start dus vanaf de achtste plaats.

Dat Bendsneyder goed is op Silverstone bewees hij al in de droge trainingen en vorig jaar, toen hij beide races van de Red Bull Rookies Cup won. De KTM-coureur maakt indruk in Engeland, ook al omdat hij toch al bezig was aan een goede reeks wedstrijden in zijn eerste Grand Prix-seizoen. Het zou zomaar kunnen dat ‘Bad Bo’ in Engeland zijn eerste podiumplaats pakt. Bendsneyder hield lange tijd de poleposition in handen, maar zag uiteindelijke Pecco Bagnaia en Enea Bastianini nog onder zijn tijd door gaan.

Jorge Navarro, die in de trainingen steeds de snelste was, had in de regen grote moeilijkheden. Al vroeg in de kwalificatie crashte de Spanjaard en in de paar rondes die hem aan het eind nog restten – terwijl het harder begon te regenen – kon hij zijn tijd nauwelijks nog verbeteren en moest hij genoegen nemen met de achttiende tijd.

Livio Loi maakte in het droge grote stappen ten opzichte van gisteren, maar in de regen werd al die progressie teniet gedaan. Loi begint vanaf plaats 22 aan de Moto3-race, die om 13.30 uur Nederlandse tijd begint en te zien is op Eurosport. 

Foto’s: MotoGP.com en screenshot tv