Overzicht MotoGP Tsjechië: Weer adembenemende show van Marquez

 MotoGP: Marquez maakt er weer een adembenemende show van
 Moto2: Zarco snaait pole weg onder de neus van Lowes
 Moto3: Geen maat op Brad Binder

Marquez maakt er weer een adembenemende show van 

Was het gisteren al een spektakel, met de onwaarschijnlijke redding waarmee Marc Marquez een crash wist te voorkomen, ook vandaag maakte de Spanjaard er een adembenemende show van. Anderen komen er niet mee weg, maar Marquez is in staat om onmogelijke situaties tot een goed einde te brengen. In de sandwich tussen Valentino Rossi en Pol Espargaro, met slechts luttele centimeters ruimte, zette Marquez de snelste tijd ooit neer op het circuit van Brno. Kijk hier naar de pole-ronde van Marquez.

Met zijn 63ste poleposition in de MotoGP komt Marquez op dezelfde hoogte als de andere twee actieve wereldkampioenen: Valentino Rossi en Jorge Lorenzo. Vanwege het verkeer onderweg had Marquez de pole niet verwacht, maar het kwam hem – achteraf gezien – ook wel van pas. Vanuit de slipstream van Valentino Rossi kon hij de Italiaan in de bocht passeren om uit te komen in de slipstream van Pol Espargaro. “Altijd mooi natuurlijk, zeker als je het niet verwacht.”

Marquez had evenmin verwacht dat hij onder de tijd kon komen die Jorge Lorenzo in de derde training had neergezet: een all-time record voor Brno. Maar het lukte toch. Lorenzo probeerde het zelf ook nog, maar hij probeerde te hard, meende hij zelf. “Ik remde zo laat dat ik te veel bochtensnelheid verloor. Daarnaast had ik net iets minder grip van de achterband in de warmere omstandigheden. Maar met de tweede plaats kan ik prima leven hoor.”

Voor Lorenzo wordt het weer morgenmiddag van groot belang. De regerend wereldkampioen kan niet goed omgaan met wisselende omstandigheden en is door problemen in de regen in bijvoorbeeld Assen en op de Sachsenring tegenwoordig erg onzeker op een natte baan. “Maar als het droog is, moet ik zeker voor de overwinning kunnen vechten met Marc”, verwacht Lorenzo. “We moeten in elk geval de mogelijkheid van een flag-to-flag-race, waarin we van motor moeten wisselen, goed doorspreken met het team en een duidelijke strategie bepalen.’

Op nummer 3 start Andrea Iannone, die eveneens een zware race verwacht. “Voor de Ducati is deze baan toch moeilijker dan de Red Bull Ring waar ik vorige week won”, stelt de Italiaan. “De tijden van de kwalificatie kan ik zeker niet een hele wedstrijd rijden, want dit was echt op de limiet. Maar de kwalificatie is niet de race en mijn racesnelheid is wel in orde, geloof ik.”

Moto2: Zarco snaait pole weg onder de neus van Lowes

Heel lang leek Alex Marquez in de Moto2 zijn oudere broer te kopiëren, maar uiteindelijk was het toch – alweer – Johann Zarco die de poleposition pakte. Het was letterlijk een nek-aan-nekrace met Sam Lowes, die welgeteld drie seconden de pole in handen had voordat Zarco hem weer afpikte.

Alex Marquez kon goed leven met de derde plaats: de eerste keer in de Moto2 dat hij op de eerste rij staat. En ook Lowes kon zich er niet heel druk over maken. Natuurlijk had de Brit graag op pole gestaan in Brno, maar het was al zo lang geleden dat hij op de eerste rij stond, dat hij daar al lang blij mee was. “Het gaat uiteindelijk toch om de race”, stelde Lowes nuchter. In de pitbox was ook zijn broertje Alex aanwezig, die in de Supersport-klasse rijdt, maar maandag bij een test in Brno de Tech3 Yamaha MotoGP-fiets gaat proberen.

Zarco profiteerde optimaal van de snelle ronde van Lowes. In diens kielzog zette hij immers zijn snelle ronde neer. “Sam was heel nuttig in de slotfase”, erkende de Fransman. “Ik had moeite met de grip, doordat het een stuk warmer was dan eerder. Doordat ik op Sam kon focussen en zijn lijnen kon volgen, was ik sneller.”

De kwalificatie van de Moto2 lag even stil met 5 minuten op de klok, na een snoeiharde crash van Tom Luthi die daarbij knock-out ging. De Zwitser werd op een brancard afgevoerd en werd na een eerste check in de clinica mobile oké bevonden, maar voor de zekerheid werd hij toch nog naar het ziekenhuis gebracht. Als Luthi morgen start, is dat vanaf de vijfde plaats.

Het was al de tweede horrorcrash van Luthi vandaag. In de derde vrije training ging hij ook al. Daar kwam hij ongedeerd vanaf maar zijn motor werd in de grindbak gelanceerd en vloog als een ongeleid projectiel metershoog de lucht in over de bandenstapels (foto). Baancommissarissen moesten rennen voor hun leven. Niemand werd geraakt, maar de machine was een hoop schroot. Even later maakte ook Lorenzo Baldassarri een adembenemende duikeling. In de vrije training behaalde de Italiaan nog wel de tweede tijd, maar in de kwalificatie kwam hij niet verder dan de negentiende tijd.

Moto3: Geen maat op Brad Binder

Het seizoen is nog maar goed over de helft (de GP van Tsjechië is de elfde van 18 races) maar de wereldtitel mag de Zuid-Afrikaan Brad Binder simpelweg niet ontgaan. Binder domineert met zoveel overtuiging dat hij de enige terechte kampioen zou zijn. Ook in Brno lijkt er geen maat te staan op de KTM-rijder.

In de kwalificatie had hij even tijd nodig om op stoom te komen. Jorge Martin was aanvankelijk de snelste, met Binder op plaats 2. Maar naarmate de sessie vorderde, kon Binder zijn snelheid opbouwen. Martin eindigde als vierde, Binder pakte de poleposition met 0,158 op Andrea Migno en 0,257 op Enea Bastianini.

Livio Loi had moeite met de grip op de hobbelige baan, die voor de lichtgewicht meer problemen opleverde dan voor wat zwaardere coureurs, en dat betekende een teleurstellende 20ste startplaats voor de Moto3-race van morgenochtend. Bo Bendsneyder staat daar nog twee rijen achter op de 25ste plaats. Daar was de Rotterdammer verre van tevreden over, zeker met zijn zevende plaats in de race in Oostenrijk een week geleden nog vers in het geheugen.  

Foto’s: MotoGP.com en screenshot tv