Halfjaarrapport F1: Sauber F1 Team

Illustratief voor het seizoen van Sauber: beide C35's op de achterste startrij (met Hamilton die naar voren wordt geduwd)

Dat we Sauber hier überhaupt kunnen bespreken mag een godswonder heten. De renstal leek door de financiële problemen op weg naar de uitgang, maar is onlangs gered door een groep Zwitserse investeerders.

Onder de welluidende naam Longbow Finance A.S. wil deze groep Sauber weer “competitief maken in de Formule 1”, zoals teambaas en mede-eigenaar Monisha Kaltenborn bij de bekendmaking van de deal liet weten.

Einde van een tijdperk

De wisseling van de wacht betekent ook het afscheid van oprichter en naamgever Peter Sauber. De inmiddels 72-jarige Zwitser stond in 1993 aan de wieg van het team en was nog altijd bij de renstal betrokken als directievoorzitter. Sauber zag zijn ‘kindje’ in de afgelopen jaren afzakken van een mededinger voor de wereldtitel (als BMW Sauber) naar een stabiele middenmoter. Maar inmiddels is het team uit Hinwil vervallen tot een backmarker, waar pay drivers Felipe Nasr en Marcus Ericsson slechts de strijd met elkaar aan lijken te kunnen.

En dat heeft uiteraard alles te maken met geld of het ontbreken daarvan. Enkele malen dit jaar konden de salarissen niet op tijd betaald worden en de ‘in season’-testsessies in Spanje en Engeland werden voor het gemak maar overgeslagen. En dat er onder de motorkap een nieuwere Ferrari-krachtbron huist dan bij Toro Rosso, maakt pijnlijk duidelijk dat er simpelweg geen franken meer zijn om de auto competitief te maken.

Tijd voor actie

Liet Sauber vorig jaar nog McLaren en Manor achter zich, dit jaar is dat eerste team Sauber lang en breed gepasseerd en blijft alleen nog de strijd met Manor over. Dat team kan echter steunen op Mercedes-power en de exceptioneel getalenteerde Pascal Wehrlein die in Oostenrijk een punt behaalde. Sauber moet het doen met Nasr en Ericsson, goede coureurs, maar niet goed genoeg om iets extra’s te brengen en dus staat het Zwitserse team dit seizoen nog met lege handen. Het is dan ook snel tijd voor actie, want mocht na de zomerstop Rio Haryanto inderdaad bij Manor worden vervangen door de snellere Stoffel Vandoorne, dan lijkt dit een compleet verloren seizoen voor de Zwitsers.

Foto’s: Sauber F1 Team