Formule 1 krijgt geen halo in 2017

Pierre_Gasly_tests_halo_Red_Bull_Racing_Silverstone_test_2016

De halo zal voorlopig niet in de Formule 1 geïntroduceerd worden. Dat heeft Bernie Ecclestone gezegd na een vergadering van de Formula One Strategy Group in Genève.

De Strategy Group bestaat uit zes topteams, FIA-president Jean Todt en F1-supremo Bernie Ecclestone. Na een lange discussie hebben de teams besloten tegen de komst van de halo te stemmen.

De halo werd begin dit jaar voor het eerst getest door Ferrari en later door Red Bull. Ook hielden sommige teams - Haas F1 - rekening met de komst van de halo in de ontwerpen voor volgend jaar. Toch stemden de teams tegen, aldus Bernie Ecclestone. "We moeten beter naar de details kijken," verklaarde Ecclestone na de vergadering tegenover BBC. De halo zou beter ontwikkeld moeten worden voor deze definitief ingevoerd kan worden in de Formule 1.

De stemming tegen de halo is officieel nog niet bevestigd door de FIA. Todt, president van de FIA, is voorstander van de halo en hoopte dat de teams aan zijn zijde zouden staan. De komst van de halo komt nu op zijn vroegst in 2018.

Met het uitsluiten van de halo komt voorlopig een eind aan een maandenlange discussie tussen rijders, teams en vooral fans.

Ook besluit gevallen over radioverkeer

Het Duitse Auto Motor und Sport meldt ondertussen dat ook de radioregels in 2017 aangepakt worden. Alle communicatie tijdens de race wordt voortaan toegestaan, behalve in de opwarmronde. Dan is communicatie over en weer verboden.

Ook op het gebied van track limits heeft de Strategy Group besluiten gemaakt, aldus AMuS. Grootste argument zou zijn dat het moeilijk te beoordelen is wanneer voordeel gehaald wordt uit het overschrijden van de limieten. De wedstrijdleiding zal voortaan geen straffen meer uitdelen wanneer de track limits genegeerd worden.

Foto: Red Bull Racing

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden