Grand Prix Retro: Ricardo Londoño-Bridge

ms-br81

Hij werd gezien als één van de grootste talenten in de Colombiaanse autosport, Ricardo Londoño-Bridge. Hij is de eerste Colombiaanse Formule 1-coureur, maar een Grand Prix zou hij nooit rijden. In 2009 wordt Londoño op brute wijze vermoord. Zijn verhaal.

In 1981 keert het Formule 1-circus terug in het Braziliaanse Jacarepaguá, een wijk in het westen van Rio de Janeiro. Omdat daar sinds 1978 geen Grand Prix meer is verreden, besluit de organisatie een test uit te schrijven. Londoño heeft genoeg budget verzameld en Morris Nunn van het Ensign Formule 1 team ziet het wel zitten in de Colombiaan. Londoño heeft nog geen superlicentie, maar mag zich in de testsessie bewijzen zodat hij wellicht mee kan doen aan de Grand Prix die de zondag erna wordt verreden.

Gepiepeld door Rosberg

Tijdens de test is Londoño sneller dan een aantal bekende namen onder wie Keke Rosberg. De Colombiaan noteert respectabele tijden en kan goed omgaan met de auto van het kleine Britse team. Rosberg is echter weinig onder de indruk van Londoño en wanneer de kans zich aandient, geeft de Fin hem een echte remtest. Londoño is compleet verrast en raakt de achterkant van de Fittipaldi-bolide.

De officials van de FIA zien het incident en oordelen dat Londoño niet geschikt is om zijn superlicentie in ontvangst te nemen. Het einde van een roemloze Formule 1-loopbaan van één van de meest getalenteerde Colombiaanse coureurs uit die tijd. Marc Surer neemt de plek van Londoño over en wordt diezelfde zondag in de regenrace vierde.

Londoño probeert het in de jaren daarna nog in de lagere klassen, onder andere in Europa, maar het loopt op niets uit. Zijn vriendin Katie, loopt bij de gelegenheid over naar een andere coureur. Die maakt het wel in de Formule 1, zijn naam is Roberto Guerrero.

Schimmige zaakjes

Londoño geeft zijn carrière nog een laatste kans. Met steun van kopstukken uit de Colombiaanse onderwereld heeft hij genoeg budget om te rijden in de F5000, een klasse in Amerika. De sponsoren gaan mee naar de race in Sears Point. In de Lola Can-Am behaalt hij ook weinig resultaten en dan zit zijn carrière er echt op. Hij keert terug naar Medellin en begint een handelsonderneming. Zijn handelswaar: vliegtuigen, helikopters en boten. Zijn klanten: de onderwereld. Londoño wordt betrokken in schimmige zaken en krijgt in 2000 de Colombiaanse justitie op zijn dak. Ongeveer tien miljoen dollar van zijn vermogen wordt in beslag genomen.

Naast conflicten met de overheid, schuilt voor Londoño ook steeds meer gevaar uit andere hoeken. Op 19 juli 2009 luncht hij in een restaurant in het noorden van Colombia. Als hij en zijn bodyguards willen vertrekken, komen drie mannen op motoren het terrein op gereden en openen het vuur.

’De Lepel’ zoals Londoño in Colombiaanse kringen wordt genoemd, wordt doorzeefd met twaalf kogels. Drie daarvan eindigen in zijn hoofd. Ricardo Londoño-Bridge wordt 59 jaar oud.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden