MotoGP overzicht: Marquez voor zevende opeenvolgende keer op pole in Duitsland

› Marc Marquez ‘King of the Ring’
› Valentino Rossi nipt op de eerste rij
› Horrorweekend voor Jorge Lorenzo
› Knappe vierde plaats voor Bo Bendsneyder in Moto3
› Nakagami is jarige Zarco net te snel af in Moto2

Marc Marquez ‘King of the Ring’

Voor de zevende opeenvolgende keer start Marc Marquez in de Grand Prix van Duitsland vanaf pole position. Bij de vorige zes gelegenheden (in 125cc, Moto2 en MotoGP) won de Spaanse Hondacoureur. Of het een potje downplaying was of niet, maar Marquez zei verrast te zijn met de pole position. “Ik wist niet zeker of mijn ronde snel genoeg was,” vertelde hij. “In vorige trainingen waren het vooral Iannone en Viñales geweest.”

Die kwamen nu niet op de eerste rij voor. Beiden hadden met wat problemen te kampen. Andrea Iannone kwam vroeg in de tweede kwalificatie ten val. Maverick Viñales had aan het eind van de vierde vrije training zijn Suzuki naar de pits moeten duwen, omdat die stilviel.

Hector Barbera profiteerde maximaal en zette zijn satelliet-Ducati op de tweede plaats. Dolblij natuurlijk: het was pas de tweede keer dat Barbera in de MotoGP vanaf de eerste rij mag starten. “De Sachsenring ligt mij en mijn motor,” verklaarde de Spanjaard. “Ik ben er klaar voor om de mannen partij te geven. Ook als het morgen regent.”

Het weer noemde Marc Marquez als een mogelijke tegenstander, op de vraag wie hem kan verslaan op de Sachsenring. “En wellicht Valentino Rossi,” stelde de klassementsleider in de MotoGP. “Hij start vanaf rij 1, hij is sterk en hij zal zijn achterstand zoveel mogelijk willen inlopen.” 

Valentino Rossi nipt op de eerste rij

Dat Valentino Rossi vanaf de eerste rij start, mag een klein wondertje heten. Gisteren nog stond de veteraan met zijn Yamaha op de veertiende plaats. In de derde vrije training, op zaterdagochtend, probeerde Rossi een aantal veranderingen en die bleken goed uit te pakken. Maar het scheelde letterlijk niets: Rossi reed exact dezelfde tijd in de kwalificatie als Danilo Petrucci: 1.21,666. De enige reden dat Rossi op plaats 3 en Petrucci op plaats 4 (tweede rij) mag starten is dat de op één na snelste ronde van Rossi (1.21,822) net ietsje sneller was dan de op één na snelste ronde van Petrucci (1.21,912).

“Ik heb een beetje geluk gehad,” erkende Rossi. “In mijn snelste ronde werd ik eventjes opgehouden door verkeer op de baan, anders was ik wel iets sneller geweest en had ik tweede of misschien wel eerste gestaan. Vanaf de eerste rij starten is hier wel belangrijk, omdat het zo krap is, wat inhalen lastig maakt.”

Horrorweekend voor Jorge Lorenzo

Op vrijdag was het al een drama bij Jorge Lorenzo, met een crash die resulteerde in een pijnlijke hand en een zestiende plaats. Vandaag werd het drama alleen maar erger. Het lukte de regerend wereldkampioen niet om zich met een top 10-plaats rechtstreeks te kwalificeren voor Q2 en dus moest hij met een eerste of tweede tijd in Q1 een plaats in de tweede kwalificatie zien te veroveren. Dat lukte, maar niet eerder dan na weer een crash, in de slotfase van de sessie.

Met een gehavend pak en met maar één motor nog tot zijn beschikking begon Lorenzo aan Q2 in de hoop nog iets van zijn weekend te maken. Dat was ijdele hoop, want wéér crashte hij. Fysiek ongedeerd maar met een forse mentale deuk sloot hij de training af op de elfde plaats. Dat maakt de kans niet zo heel groot dat Lorenzo morgenmiddag kan meedoen om de podiumplaatsen in de Duitse GP.

Knappe vierde plaats voor Bendsneyder in Moto3

In Assen behaalde Bo Bendsneyder (foto) drie weken geleden al een bijzondere negende plaats in de Moto3-race. Voor de Grand Prix van Duitsland kwalificeerde de 17-jarige Rotterdammer zich heel knap op de vierde plaats. De kwalificatie verliep tumultueus, met tal van crashes en een onderbreking om olie op de baan op te ruimen. Bendsneyder liet zich er niet door van de wijs brengen. “Ik moest in de laatste ronde wel voorzichtig zijn, want ook toen waren er nog valpartijen, maar ik kon er toch een heel snelle tijd uitpersen. Ik ben er heel blij mee en ik hoop net als in Assen op een top 10-klassering. Of misschien wel ietsje meer.”

Bendsneyder zette zijn snelle tijd neer in de slotminuten van de kwalificatie, evenals Enea Bastianini, die net voor Andrea Locatelli en Aron Canet de pole position opeiste. Bendsneyder’s teamgenoot, klassementsleider Brad Binder reed de zesde tijd. Zijn Belgische maatje Livio Loi, rijdend voor het Nederlandse team RW Racing GP, kwam niet verder dan de zestiende plaats, nadat hij werd opgehouden in de laatste sector terwijl hij aan een snelle ronde bezig was, die goed genoeg leek te zijn voor de top 10.

Het aantal valpartijen was opvallend, omdat het niet eens regende of erg koud was. De zon scheen op de Sachsenring en met 21 graden was het aangenaam. Toch ging het op verschillende plaatsen op het circuit mis. Romano Fenati presteerde het om vier keer te crashen, waarvan drie keer in bocht 3. De meeste crashes liepen goed af, maar Niccolo Antonelli (sleutelbeen) en Maria Herrera (pols) kunnen vanwege botbreuken niet meedoen aan de race.

Nakagami is jarige Zarco net te snel af in Moto2

Johann Zarco (foto) mag dan jarig zijn vandaag, Takaaki Nakagami was niet van plan de Fransman iets cadeau te doen. En al helemaal geen pole position. Die eiste de Japanner voor zichzelf op, voor Zarco en Alex Rins. “Het gaat gewoon goed,” constateerde Nakagami. “Het was geen gemakkelijke kwalificatie, maar in de laatste ronde kon ik aanhaken bij Xavier Simeon en dat hielp me net genoeg om de pole te pakken. Ik ben sinds Assen meer aan het kampioenschap gaan denken. Vanaf pole position is mag je best een beetje denken aan een overwinning en dan komt ook de strijd om het kampioenschap weer in beeld.”

Foto’s: MotoGP.com