Moto3: Eerste overwinning voor Pecco Bagnaia

Het was de dag van de eerste keren en Pecco Bagnaia trapte dat feestje af met zijn eerste overwinning in de Moto3. In een opnieuw spectaculaire finale bleef hij Andrea Migno en Fabio di Giannantonio – ook voor hen was het de eerste keer op het podium – voor. Omdat Migno buiten de lijntjes kleurde en via de kerbs inhaalde, werd hij naar de derde plaats verwezen.

Het was een close finish en er was dan ook een finishfoto nodig om de verschillen te bepalen. De eerste acht finishten binnen een seconde. Bo Bendsneyder was de negende die over de streep kwam: een uitstekend resultaat voor de rookie uit Rotterdam, die desondanks niet tevreden was. 

Bendsneyder negende

Bendsneyder bleef zijn teamgenoot Brad Binder voor. De kampioenschapsleider gaf iets te veel gas bij het insturen, kon ternauwernood een crash voorkomen, ging rechtdoor bij de Ramshoek en moest als dertiende aansluiten. Door een crash van Enea Bastianini, die van pole position was gestart, werd Binder alsnog twaalfde. Dat betekende een iets kleinere marge voor de Zuid-Afrikaan in het kampioenschap, maar hij gaat nog altijd ruim aan de leiding.

Zijn naaste belager Jorge Navarro ging namelijk niet van start in Assen wegens een blessure. Nummer 3 is nu Romano Fenati, die als vierde finishte. Winnaar Bagnaia klom dankzij de zege naar de vierde plaats.

Spannende laatste ronde

De winst was allerminst een zekerheidje voor Bagnaia. Hij ging als tweede de laatste ronde in, viel terug naar de derde plaats en kwam pas in de Ramshoek aan de leiding. “Ik had niet gedacht dat ik het zou redden. Ik kon het bijna niet geloven toen ik de geblokte vlag zag,” vertelde Bagnaia. “We waren in iedere sessie wel snel, maar in de kwalificatie was het moeilijk om een snelle tijd te zetten. Vanaf de tiende plaats starten, maakt de race niet gemakkelijker, maar ik kon vrij goed naar voor komen en voortdurend in de top 5 meedoen. Dan weet je ook dat je kans hebt om te winnen, al was er ook steeds een risico om te crashen.”

Niet alleen voor Bagnaia was het een eerste overwinning, ook voor het merk Mahindra. Bagnaia had het Indiase merk dit jaar al drie podiums bezorgd, maar een overwinning had het sinds het in 2010 begon in de Grand Prix nog niet gehad.

Foto’s: Dorna/MotoGP.com