MotoGP: Iannone blijft Rossi net voor op eerste TT-dag

Onder aanzienlijk betere omstandigheden dan vanochtend, toen lichte miezer het TT-Circuit vochtig en glad maakte, was Andrea Iannone de snelste man op de baan. De Ducati-coureur bleef Valentino Rossi maar net voor. Iannone was dan de snelste op de eerste dag van de TT, hij heeft er niet zo heel veel aan. Omdat hij in Barcelona Jorge Lorenzo onderuit reed, moet hij sowieso van achteraan starten zondagmiddag.

Gezien zijn startpositie is de snelheid en controle over het rijgedrag van de Ducati dus wel van belang voor Iannone, die zo snel mogelijk zo ver mogelijk naar voren zal willen geraken. Terecht vindt hij de straf niet. “Lorenzo reed zo langzaam dat ik hem niet kon ontwijken. Omdat ik achterop kwam, is het mijn fout, maar ik ben niet schuldig, vind ik. De straf zelf zie ik meer als een voorbeeld voor anderen.” 

Valentino Rossi tevreden

Valentino Rossi sprak van een goede dag. Vanochtend ging het nog niet geweldig, maar vanmiddag was prima, vond de Italiaan. “We hebben wat aanpassingen aan de motor gedaan en daardoor is de balans stukken beter geworden. Dat is hier ook wel belangrijk, met de snelheidswisselingen. We hebben nog wel wat werk te doen, want ik ben niet tevreden over hoe het voelt met de zachtere achterband. Als het droog is zondag – met de nadruk op als – zou dat wel eens de beste band kunnen zijn, omdat de baan per sessie beter wordt, maar dan moeten we die band ook wel kunnen laten werken met de Yamaha en zover zijn we nog niet.”

Marc Marquez completeerde de top 3 van de eerste dag. Marquez besloot nog niet te rijden met de nieuwe onderdelen die Honda uitprobeerde bij een test daags na de GP van Barcelona. Hij gebruikte alleen de nieuwe winglets om iets meer downforce te creëren. 

Moto2: Tom Luthi rijdt snelste tijd in het zonnetje

De Moto2 trof het beste weer van de eerste dag van de TT en reed de tweede vrije training onder een stralend zonnetje. De Zwitser Tom Luthi kon het beste uit de voeten in die omstandigheden. Luthi, vierde in het kampioenschap, was iets sneller dan Takaaki Nakagami, die vanochtend de snelste tijd neerzette en vanmiddag tweede werd. Sam Lowes noteerde de derde tijd.

Kampioenschapsleider Alex Rins trok zijn machine onderuit in de Ossebroeken en moest het grootste deel van de training missen, terwijl Alex Marquez een spectaculaire highsider maakte in de Ramshoek. De tank en het zitje kwamen los van de rest van de machine en Marquez holde zodoende met een halve motor onder zijn arm terug richting de pits. 

Moto3: Livio Loi begint goed aan thuiswedstrijd

Niet alleen voor het enige Nederlandse team in de Grand Prix, RW Racing GP uit Dwingeloo, is het een thuiswedstrijd, ook voor de Belgische coureur Livio Loi. RW Racing en Loi begonnen uitstekend aan de TT met een vierde tijd. Loi zette zijn snelste tijd samen met Aron Canet, die de voorlopige pole position voor zich opeiste.

Bo Bendsneyder leek heel even voor een sensatie te zorgen door de snelste tijd te rijden, maar na een poosje op de derde plaats te hebben gestaan, zakte de Moto3-rookie terug naar de elfde plaats. De verschillen in de lichtste klasse zijn opnieuw minimaal: de eerste zeventien coureurs staan binnen één seconde. 

Foto’s: Dorna/ MotoGP.com en RWRacingGP.com