MotoGP Retro – Top 5: Koningen van Assen

Sinds het ontstaan van het wereldkampioenschap wegrace in 1949 staat de TT van Assen op de kalender. Het is de oudste nog bestaande Grand Prix. Door de jaren heen hebben 37 verschillende coureurs de TT in de koningsklasse (500cc/MotoGP) op hun naam geschreven. Een aantal zelfs meerdere keren. Dé kampioen van de Drentse hei is zonder twijfel Valentino Rossi, die deze week zijn achtste overwinning kan grijpen.

1. Valentino Rossi – 7x

Met zeven overwinningen in de koningsklasse (en nog eens twee in de lichtere klassen) is Valentino Rossi overduidelijk de Koning van Assen. In 2002 boekte hij zijn eerste zege in de 500cc op de Drentse hei, vorig jaar behaalde hij nummer 7. En het zou zomaar kunnen dat de inmiddels 37-jarige coureur dit jaar nummer 8 bijschrijft. In 2009 vierde Rossi uitgerekend in Assen zijn honderdste overwinning. Als hij dit jaar wint, is dat zege 115.

https://www.youtube.com/watch?v=BUDFRuInPyA

2. Giacomo Agostini – 6x

Tussen 1968 en 1974 won ‘Ago’ zes keer de 500cc in Assen. Zijn reeks werd alleen in 1973 onderbroken door Phil Read, doordat de MV Agusta van Agostini kapot gaat. In dat jaar wint Agostini overigens wel de 350cc-wedstrijd van de TT, die hij trouwens in de andere jaren ook wint. Veel coureurs reden in meerdere klassen. Daardoor ook kon Agostini in totaal vijftien keer wereldkampioen worden.  

3.  Mick Doohan – 5x

De vijfvoudig 500cc-kampioen uit Australië heeft een opmerkelijke haat-liefdeverhouding met het TT-circuit. In 1992 gaat Mick Doohan er onderuit en breekt hij zijn been op zo’n manier dat de artsen in Assen het been eigenlijk willen amputeren. Een second opinion in Groningen redt het been van Doohan en daarmee zijn carrière, al zal hij nooit meer normaal kunnen lopen en ziet het been eruit als een geprakte banaan. Tussen 1994 en 1998 wint hij de TT vijf keer op rij.

4. Mike Hailwood – John Surtees – Geoff Duke – 4x

Een gedeelde vierde plaats is er voor drie grootheden uit de motorsporthistorie, de Britten Mike Hailwood, John Surtees en Geoff Duke. Heel toevallig ook drie coureurs die hun kansen waagden in de Formule 1, met wisselend succes. In Assen waren zonder twijfel succesvol.
Hailwood schreef de TT op zijn naam in ’62, ’64, ’65 en ’67.

Surtees in 1956, ’57, ’58 en ’59.

Duke ging hen voor in 1951, ’53, ’54 en ’55.

5. Kevin Schwantz – 3x

De naam van Kevin Schwantz is onlosmakelijk verbonden aan de TT van Assen. Drie keer won de Amerikaan er, terwijl hij maar één keer wereldkampioen werd. Historische duels vocht Schwantz uit op het Drentse circuit, wat hij tot op de dag van vandaag zijn favoriete circuit noemt. In 1990 was het verschil met nummer 2, Wayne Rainey, slechts een halve seconde. In ’91, na weer een duel met Rainey, een seconde. In 1993 – het jaar waarin hij wereldkampioen werd – versloeg hij Mick Doohan, en weer was het verschil minder dan een seconde. In 1992 ging Schwantz aan de leiding, met Eddie Lawson op zijn hielen. De twee raakten elkaar in een messcherp duel een paar keer om er uiteindelijk in de zevende ronde allebei af te vliegen. Dat kostte Schwantz een gebroken arm.

Foto: Movistar Yahama Factory Racing MotoGP Team