Column: De verhelderende analyse van Jan Lammers bij de NOS

Jan Lammers zat zondagavond in het NOS-programma Studio France om de race van Max te analyseren. Een half uur voordat het voetbal begon legde Lammers keurig uit dat Max de ‘pace’ niet had tijdens de race, maar dat we hem dat niet kwalijk konden nemen. Daniel Ricciardo, gestart vanaf P2, was immers als de wedstrijd een ronde langer had geduurd ten prooi gevallen aan Max. Onze jonge vriend had er dus het maximale uitgehaald.

Als de analyse van Lammers ten einde is wil presentator Henry Schut een rapportcijfer horen. In de aanloop naar die vraag zegt hij het volgende: “Verstappen heeft vier races gereden in zijn nieuwe wagen. Twee races gehad waarin het goed ging, eentje zelfs waarin het fantastisch ging met die eerste plaats. En nog een keer een vierde plaats dus. Eén keer uitgevallen en nu één keer achtste. Laten we gechargeerd zeggen twee keer goed, twee keer slecht. Wat voor rapportcijfer geef je hem?”

Nog voordat Lammers antwoord ging geven, moest ik even bijkomen. Hier gaat precies mis, wat er ook misgaat bij veel ‘nieuwe’ F1-fans die sinds deze maand de sport intensiever zijn gaan volgen.

Formule 1 is een sport met een ingewikkeldere gebruiksaanwijzing dan de meeste andere sporten. Wanneer je naar een wedstrijd gaat kijken hoeft het niet zo te zijn dat de winnaar ook daadwerkelijk de beste coureur van de race is. Kijk naar de Race in Bakoe bijvoorbeeld. Nico Rosberg wint in zijn Mercedes, maar de derde plaats van Sergio Perez in de Force India is veel indrukwekkender.

U en ik weten dat, maar de duizenden mensen die sinds Max geïnteresseerd zijn in F1, zullen dit misschien niet weten. Zij zien Verstappen gisteren als negende starten en anderhalf uur later als achtste over de streep komen. Hetzelfde geldt, een dag eerder, voor de kwalificatie. Zij zien een negende plaats als resultaat, maar hebben waarschijnlijk geen idee dat hij zonder code rood en de idioterie van Bottas minstens in de top-4 had gestaan.

Dat er nu opeens veel meer mensen dan twee jaar terug geïnteresseerd zijn in onze favoriete sport is alleen maar leuk. In de kroeg met vrienden niet meer uitsluitend praten over voetbal, maar de kansen van Max bespreken voorafgaand aan komend weekend. Mooi dat het nu zo gaat.

Maar ik hoop wel dat al die nieuwe F1- en Max-fans moeite willen doen om de sport beter te begrijpen. Als je een mening over voetbal wil hebben, zal je op z’n minst moeten begrijpen wat buitenspel is. Dat is in de autosport niet anders. Formule 1 is ingewikkeld, maar wanneer je je erin verdiept en verder kijkt dan de posities onderin beeld, zal je zien dat er veel meer wedstrijden binnen één race zijn.

Het is niet voor niets dat Studio Sport gisteren om 19.00 uur en om 20.30 uur relatief uitgebreid verslag doet van Formule 1. Na het voetbal is F1 momenteel de best bekeken sport van Nederland. Het is alleen jammer dat presentator Henry Schut blijkbaar niet in staat is om de prestaties van Max in perspectief te plaatsen. Als een presentator van Studio Sport het al niet doet, hoe moet het dan met al die duizenden Nederlanders op de bank?

Gelukkig is daar Jan Lammers om het een en ander te duiden. Lammers is sinds de komst van Max bezig aan een tweede F1-leven. Daar waar hij vroeger op het circuit menig coureur te snel af was, doet hij dat nu op televisie. Lammers is nog steeds goed ingevoerd, welbespraakt en kan als geen ander over F1 en Max praten. Hij gaf dan ook het enig juiste cijfer dat Max kon krijgen: “Een absolute 10. Zelfs in Monaco is Max er vol voor gegaan. Er is een mooi spreekwoord ‘als je naar de hemel wil, moet je eerst bereid zijn om te sterven’. Max neemt risico en als hij daarmee wegkomt is ‘ie de snelste die er bestaat. Wij willen dat hij het probeert en hebben liever dat hij een risicootje neemt. Daarom moeten we het hem onmiddellijk vergeven als hij een foutje maakt, want we gaan nog heel veel plezier aan deze jongen beleven.”

Hopelijk zit Lammers in de toekomst nog vaak bij de NOS om de prestaties van Max in perspectief te plaatsen. Want ook aan Jan gaan we nog een hoop plezier beleven.

Foto: Screenshot NOS Studio France