Rookie Alexander Rossi wint 100e Indy 500 (verslag + video)

Alexander Rossi wint de 100e Indianapolis 500, 29 mei 2016

Alexander Rossi heeft zondag de honderdste editie van de Indianapolis 500 gewonnen. Met een nagenoeg lege tank gokte Rossi op de overwinning. De Amerikaan is de eerste coureur die de legendarische race als rookie wint.

Lang leek het erop dat Carlos Muñoz en Josef Newgarden uit zouden maken wie de Indy 500 ging winnen. Na de laatste caution op 29 ronden van de finish liepen de twee uit. Waar anderen moeite hadden met het achterblijvende verkeer, kwam met name de Colombiaan Muñoz beter uit de verf.

Toch bleken de coureurs onzeker over de brandstof-strategie van de teams. Tony Kanaan kwam als eerste binnen met nog vijf ronden te gaan, daarna volgden ook Newgarden en Muñoz. Rossi greep op dat moment de leiding in de wedstrijd.

De 25-jarige coureur van Herta-Andretti besloot niet naar binnen te komen en hoewel hij in de laatste ronde aanzienlijk snelheid verloor kwam de concurrentie niet meer in de buurt. Carlos Muñoz moest tot zijn teleurstelling genoegen nemen met de tweede plaats, Josef Newgarden werd derde.

Van zero tot hero

Alexander Rossi besloot dit jaar zijn carrière te vervolgen in de Amerikaanse autosport na een lang Europees avontuur. Rossi kwam in 2010 naar Europa waar hij de gebruikelijke juniorklasses doorliep in aanloop naar de Formule 1. Rossi won in totaal vier races in de GP 2 en kwam in september 2015 terecht in de Formule 1.

Daar mocht hij tijdens de Grand Prix van Singapore aantreden als vervanger van Roberto Merhi. Daarop reed Rossi daarna nog vijf van de zeven races voor het Manor-team. Ook dit jaar heeft Rossi nog de functie als reserve rijder bij Manor.

Foto: Chris Owens, Indycar.com