MotoGP: Heuvels Mugello kleuren geel na pole Rossi

De speciale helm van Valentino Rossi zegt het al: Mugiallo – oftewel much yellow. De Italiaan zette de heuvels rond het circuit van Mugello op stelten door de poleposition te pakken in de kwalificatie voor de MotoGP van Italië. Hij deed dat dankzij een slipstream van Maverick Viñales, volgend jaar de teamgenoot van Rossi. De Spanjaard zelf zette zijn Suzuki op de tweede plaats neer. Derde werd Andrea Iannone met Ducati.

Het was al een gekkenhuis rond het circuit in Toscane, maar morgen zal het ongetwijfeld nog erger zijn. Het is één groot geel feest, met tienduizenden Rossi-fans. “Mugello is een bijzondere plaats,” sprak Rossi. “Niet alleen omdat het zo’n speciaal circuit is, ook vanwege de sfeer en de vele fans en vrienden die er altijd zijn. Daarom is het helemaal geweldig dat ik hier op pole sta. Beter had het niet gekund.” De laatste keer dat Rossi in zijn geliefde Mugello op pole stond dateerde alweer van 2008. Toen won hij de wedstrijd.

Rossi werd er nog even fijntjes aan herinnerd dat dit seizoen tot nu toe de wedstrijd steeds wordt gewonnen door degene die van pole start. “Laten we die lijn maar doortrekken dan,” lachte de veteraan. “Even serieus: ik ga uiteraard alles doen om te winnen, maar ik verwacht dat het een keiharde strijd met vijf wordt. Jorge Lorenzo en Marc Marquez staan op 4 en 5. Die zullen zich er ongetwijfeld ook in mengen. Het wordt een zaak van wie de langste adem heeft met de banden.”

Vooraan starten belangrijk

Rossi was vooral blij met de eerste startplaats omdat inhalen op het circuit dat zich letterlijk door de heuvels slingert, niet eenvoudig is. “Je móet hier vooraan staan,” bevestigde ook Andrea Iannone, die in iedere training de snelste was, maar in de kwalificatie toch zijn meerderen moest erkennen in Rossi en Viñales. “Ik heb het maximale geprobeerd en alle risico’s genomen, maar het was net niet genoeg. Jammer, maar de eerste rij is goed.”

Viñales piloteerde zijn aanstaande teamgenoot onbedoeld naar de poleposition. “Ik rijd mijn rondes liefst alleen, zonder verkeer voor me,” vertelde de Suzuki-coureur. “Daarom ga ik meestal wat later de baan op dan de rest. Valentino doet dat ook. Het was toeval dat we samen de baan op kwamen. Dat hij bij mij in de slipstream naar de pole snelde, vind ik niet zo’n probleem. In de ronde erna was ik nog sneller en reed ik zelf de tweede tijd. Ik rijd gewoon altijd zo hard als ik kan, ongeacht wie er achter me zit. Prima zo.”

 Foto’s: Yamaha en Dorna/MotoGP.com